Truskawki pod owsianą kruszonką

Truskawki pod owsianą kruszonką

Zdjęcie - Truskawki pod owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Truskawki po owsianą kruszonką lub jak kto woli crumble to świetny sposób na pyszny, gorący i szybki deser. Myli się ten, kto uważa, że truskawki nie specjalnie nadają się do zapiekania. Zamarynowane z dodatkiem ciemnego octu balsamicznego i mięty, następnie upieczone - smakują rewelacyjnie. Spróbuj, a pokochasz ten smak!

Składniki na kruszonkę:
Zdjęcie - Truskawki pod owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

100 g mąki orkiszowej jasnej
70 g ksylitolu lub cukru
70 g płatków owsianych błyskawicznych
80 g masła
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
szczypta soli

Dodatkowo:
400 g truskawek
1-2 łyżki ksylitolu lub cukru
1 łyżka ciemnego octu balsamicznego

 


Zdjęcie - Truskawki pod owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

1-2 łodyżki mięty (u mnie cytrynowa)

Wykonannie:

  • truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe pociąć w ósemki. Owoce wymieszać z cukrem, octem balsamicznym, pokrojonymi drobno listkami mięty i odstawić
  • wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść dość szybko, by masło się nie zagrzało, bo wówczas kruszonka straci chrupkość
  • przygotowane kokilki lub jedno większe naczynie do zapiekania wypełnić truskawkami. Resztę powstałego soku rozlać do naczyniek, następnie równomiernie podzielić kruszonkę
  • piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 18-20 minut do zrumienienia kruszonki i do momentu jak owoce zaczną "bulgotać". Najsmaczniejsze są podane na goraco np. z gałką lodów

SMACZNEGO !

Kategorie przepisów