Trufle kakaowe + film
            Trufle kakaowe z biszkoptami i mascarpone to wyjątkowy deser dla wszystkich słodyczomaniaków. Ten pyszny smakołyk bez pieczenia, można przygotować w zaledwie kilkanaście minut w prosty sposób, bez posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych.
 

- składniki na około 15 sztuk
 
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki kakao
200 g biszkoptów
łyżka cukru pudru
- przepis
 
Do szklanki wsypujemy kawę rozpuszczalną, zalewamy ją gorącą wodą w ilości około 50 ml, słodzimy cukrem pudrem i mieszamy, następnie odstawiamy do wystudzenia.
 Ciastka biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej, możemy je również zetrzeć na tarce o małych oczkach.
 Zmiksowane ciastka wsypujemy do miski, zalewamy kawą, dodajemy do nich serek mascarpone i całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotową masę wstawiamy na 15 minut do lodówki.
 Ze schłodzonej masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w dużej ilości kakao.
 Tak przygotowane trufle od razu podajemy lub w razie potrzeby przechowujemy w lodówce.
