Trufle czekoladowe
 
            A może by tak na walentynki ;) 
 Słodkości domowych ciąg dalszych. Tym razem bardzo zdrowo, bo i gorzka czekolada i miód i ...porcja warzyw. 
 Tak właśnie! Skorzystałam z przepisu, którego głównym składnikiem jest czerwona fasola!
 Trufle mają dość nieoczywisty smak (tzn.dzieci odmówiły współpracy ;)) ale na pewno nikt nie domyśli się, że ich głównym składnikiem jest fasola.
 Połączenie zdecydowanie godne polecenia.
 
 
 Składniki:
 - 1 puszka fasoli czerwonej
 - 35 g miodu
 - 50 g cukru pudru/trzcinowego (drobnego)
 - 200 g czekolady gorzkiej
 - 100 g czekolady deserowej
 - 50 ml kremówki
 
 
 
 Przygotowanie:
 Fasolę zmiksować na gładko z cukrem i miodem. Dodać 100 g stopionej czekolady gorzkiej.
 Odstawić do lodówki, aby masa stężała
 Po ok. 30 min. formować kulki wielkości orzecha laskowego.
 Kulki najlepiej ułożone na papierze do pieczenia włożyć do zamrażarki.
 W tym czasie stopić 100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady deserowej ze śmietanką. Lekko wystudzić.
 Wyciągnąć trufle z zamrażarki i obtaczać je w topionej czekoladzie. Ponownie włożyć do zamrażarki lub lodówki do stężenia (ok.20-30 min w przypadku zamrażarki)
 
 Smacznego!
 Czas przygotowania ok. 60 min
 Ilość porcji: 15 szt. (5 osób)
 
 
 
 
 
            