Trójkolorowe ciasto drożdżowe

Kolejny wypiek z dodatkiem japońskiej herbaty matcha :) Nie jest tak fikuśne, jak poprzednie ciasto drożdżowe z matchą, jednak trochę trudu trzeba sobie zadać, żeby wyrobić aż 3 kolory ciasta ;)
Niemniej efekt wizualny wart wysiłku :)
Ciasto wyszło puszyste i bardzo smaczne, chociaż – jak wszystkie wypieki z matchą – może nie przypaść do gustu tym, którzy nie lubią smaku zielonej herbaty. Ale to już kwestia smaku ;)
Przepis pochodzi z blogu Karoliny. Przygotowując go, korzystałam z rad Majany, Atiny i Margot, które również go kiedyś piekły.

TRÓJKOLOROWE CIASTO DROŻDŻOWE
185 g mąki tortowej (+1 czubata łyżka do jasnej części),
185 g mąki krupczatki (zapomniałam kupić – zastąpiłam taką samą ilością mąki tortowej),
200 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
70 g cukru,
30 g stopionego masła,
szczypta soli,
5 g suszonych drożdży,
1 czubata łyżka kakao,
1 czubata łyżka sproszkowanej zielonej herbaty matcha,
kilka kropli aromatu waniliowego
Do miski wsypać obie mąki, drożdże, cukier, wbić jajko i wlać mleko. Wyrobić ciasto przez kilka minut – ręcznie lub za pomocą miksera z mieszadłami w kształcie haków. Następnie wlać masło i jeszcze raz zagnieść, aż zostanie wchłonięte. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski, nadal jednak będzie klejące i luźne. Kiedy jest już wyrobione podzielić na trzy równe części i przełożyć do osobnych misek. Do pierwszej z nich dodać łyżkę mąki, do drugiej kakao, a do trzeciej herbatę – ciasto w każdej z misek dokładnie wyrobić. Jeśli będzie za gęste, dolać po trochę mleka – ja dodawałam po ok. 2 łyżki do każdej porcji. Następnie przykryć miski ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – aż podwoi swoją objętość (u mnie przy kaloryferze trwało to 1 godzinę).
Po tym czasie ciasto wyjąć i uformować z niego wałki. Ciasto nadal będzie dość luźne i klejące, dlatego dobrze jest to zrobić mocno naoliwionymi rękami. Wałki zapleść w warkocz i włożyć do przygotowanej (wyłożonej papierem do pieczenia) podłużnej formy. Ponownie odstawić do wyrastania na około 45 minut do 1 godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem. Jeśli ciasto zacznie się rumienić można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce.
Niemniej efekt wizualny wart wysiłku :)
Ciasto wyszło puszyste i bardzo smaczne, chociaż – jak wszystkie wypieki z matchą – może nie przypaść do gustu tym, którzy nie lubią smaku zielonej herbaty. Ale to już kwestia smaku ;)
Przepis pochodzi z blogu Karoliny. Przygotowując go, korzystałam z rad Majany, Atiny i Margot, które również go kiedyś piekły.

TRÓJKOLOROWE CIASTO DROŻDŻOWE
185 g mąki tortowej (+1 czubata łyżka do jasnej części),
185 g mąki krupczatki (zapomniałam kupić – zastąpiłam taką samą ilością mąki tortowej),
200 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
70 g cukru,
30 g stopionego masła,
szczypta soli,
5 g suszonych drożdży,
1 czubata łyżka kakao,
1 czubata łyżka sproszkowanej zielonej herbaty matcha,
kilka kropli aromatu waniliowego
Do miski wsypać obie mąki, drożdże, cukier, wbić jajko i wlać mleko. Wyrobić ciasto przez kilka minut – ręcznie lub za pomocą miksera z mieszadłami w kształcie haków. Następnie wlać masło i jeszcze raz zagnieść, aż zostanie wchłonięte. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski, nadal jednak będzie klejące i luźne. Kiedy jest już wyrobione podzielić na trzy równe części i przełożyć do osobnych misek. Do pierwszej z nich dodać łyżkę mąki, do drugiej kakao, a do trzeciej herbatę – ciasto w każdej z misek dokładnie wyrobić. Jeśli będzie za gęste, dolać po trochę mleka – ja dodawałam po ok. 2 łyżki do każdej porcji. Następnie przykryć miski ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – aż podwoi swoją objętość (u mnie przy kaloryferze trwało to 1 godzinę).
Po tym czasie ciasto wyjąć i uformować z niego wałki. Ciasto nadal będzie dość luźne i klejące, dlatego dobrze jest to zrobić mocno naoliwionymi rękami. Wałki zapleść w warkocz i włożyć do przygotowanej (wyłożonej papierem do pieczenia) podłużnej formy. Ponownie odstawić do wyrastania na około 45 minut do 1 godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem. Jeśli ciasto zacznie się rumienić można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce.


