Trójkąty z ciasta francuskiego z jabłkami

Trójkąty z ciasta francuskiego z  jabłkami

Ekspresowe i bardzo smaczne, zwłaszcza gdy są jeszcze lekko ciepłe. Pachnące cynamonem. Idealne na drugie śniadanie. Polecam :)

Zdjęcie - Trójkąty z ciasta francuskiego z  jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 średnie jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki cukru + cukier do posypania po wierzchu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • jajko

Wykonanie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Ciasto podzielić na 8 równych części. Na każdym z nich położyć łyżkę jabłek. Ciasto złożyć na pół po przekątnej, tworząc trójkąty. Brzegi docisnąć widelcem. Na wierzchu każdego zrobić dwa nacięcia. Tak przygotowane trójkąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do  temperatury 220 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)

Zdjęcie - Trójkąty z ciasta francuskiego z  jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Trójkąty z ciasta francuskiego z  jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów