Trofie z kremem bazyliowym


Trofie z kremem bazyliowym.
Dzisiaj moje ukochane makarony – tym razem Trofie. Użyłam gotowego, ale dla chcących poćwiczyć ręce odsyłam na stronę http://www.kuchniawloska.com/ tam znajdziecie przepis na domowy makaron..
Liguryjskie receptury będą pieścić wasze podniebienie ;-)
Składniki:
makaron trofie ok.300 g
4 ząbki czosnku - posiekane w plasterki
5 pomidorów śliwkowych
słoiczek crema di Basilico ok.100 ml
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, plasterki czosnku podsmażamy na oliwie tak aby nabrała smaku, nie dopuszczamy jednak aby się spalił. Następnie dodajemy pokrojone w cząstki pomidory i krem z bazylii. Ugotowany makaron przerzucamy na patelnie i smażymy jeszcze chwilę tak aby makaron dokładnie oblepił się sosem i nabrał aromatu czosnku i bazylii. Wszystko oczywiście przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego :-)