Tradycyjne pączki.

Tradycyjne pączki.

Najsmaczniejsze pączki, jakie kiedykolwiek jadłam. Puszyste, świetnie wyrośnięte i lekkie niczym piórko. Tak delikatne, że trzeba uważać, by nie zgnieść ich podczas przekładania na półmisek. Kto kiedykolwiek miał do czynienia z ciastem drożdżowym, z pewnością sobie z nimi poradzi i nigdy nie spojrzy już na pączki w sklepie.

Zdjęcie - Tradycyjne pączki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nowe buciki stoją dumnie pod ścianą i czekają na jutrzejszy spacer. Mnie przy tej wyjątkowej okazji dostała się torebka i kilka uroczych drobiazgów. Kto choć raz robił zakupy z dziećmi ten wie, jaka to męcząca praca. Należał mi się pączek do popołudniowej kawy.

I wtedy przypomniały mi się te, które smażyłam kilka tygodni temu. Ten w cukierni, choć był wyjątkowo pulchny i nadziany moją ulubioną konfiturą z czarnej porzeczki nie dorastał im do pięt.

Swoją drogą, gdzie też pączki mają pięty…

Nie mam pojęcia, ale wiem, że smażenie pączków to nic trudnego.

Składniki:

(około 10 pączków standardowej wielkości, po około 300kcal każdy)

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450-500
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 30g świeżych drożdży
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • 50g masła
  • konfitura lub marmolada do nadziania
  • około 1l tłuszczu do smażenia (u mnie smalec i olej w stosunku 1:1)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj rozczyn drożdżowy. W tym celu rozkrusz drożdże do miseczki, oprósz lekko cukrem i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia/spienienia.
  • Żółtka i jajko utrzyj z cukrem.
  • Masło rozpuść.
  • Do przesianej mąki dodaj rozczyn, ubite jajka z cukrem, rum oraz sól. Zagnieć ciasto do połączenia się składników.
  • Dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na dwie równe części. Obie rozwałkuj na grubość palca.
  • Jedną połowę posmaruj lekko białkiem rozmąconym z odrobiną wody. Nakładaj po porcji konfitury i przykryj drugim płatem ciasta. Dociśnij lekko. Wykrawaj szklanką lub okrągłą foremką pączki. Czynność powtarzaj aż skończy się ciasto.
  • Pączki można nadziewać konfiturą po usmażeniu. By tak zrobić, wykrawaj tylko jedną warstwę ciasta bez sklejania.
  • Wykrojone pączki wyłóż na oprószonej mąką stolnicy, przykryj suchą ściereczką i odstaw do wrośnięcia na około 30  minut.
  • Na tym etapie pączki powinny być pulchne, mocno napuszone i lekkie. Dzięki temu będą dobrze wypieczone, a na środku powstanie charakterystyczna obwódka.
  • Rozgrzej tłuszcz do 170-190°C w szerokim garnku.
  • Na rozgrzany tłuszcz wkładaj wyrośnięte pączki i smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
  • Za pomocą szprycy cukierniczej nadziej pączki konfiturą, jeśli nie były nadziane wcześniej.
  • Polukruj jeszcze ciepłe pączki lub oprósz cukrem pudrem po przestudzeniu.

Smacznego!

Zdjęcie - Tradycyjne pączki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów