Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

W tym przepisie nie ma nic odchudzonego, ani nowego, ale uwielbiam ciasta drożdżowe ze śliwkami w klasycznej postaci. Nie mam jeszcze odwagi mocno eksperymentować z tym przepisem, ciężko będzie stworzyć coś lepszego ;). Przepis (lekko zmieniony przeze mnie) pochodzi ze starej książki mojej mamy, z której kartki już wypadają, ale przepisy są świetne: "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilona Dąbrowa,Kinga Ośmycka. Zdjęcie - Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (u mnie krupczatka)+do podsypywania - 8 łyżek cukru + 1 łyżka cukru do drożdży - 125 g rozpuszczonego masła - 4 jajka - 1 szklanka letniej mleka/wody - 50 g świeżych drożdży - 1-2 łyżki cynamonu - 1 kg dojrzałych śliwek pokrojonych w połówki

Kruszonka: - 50 g schłodzonego masła - 2 łyżki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej (u mnie krupczatka)


Rozkrusz drożdże i zalej połową letniego mleka/wody, dodaj łyżkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (zrobią się bąbelki). Jajka utrzyj z cukrem. Do miski wsyp mąkę i rozczyn drożdżowy, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj do tego utarte jajka, resztę mleka/wody i wyrabiaj ciasto ręką, aż zacznie odchodzić od ręki (podsypując mąką). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż co najmniej podwoi swoją objętość) w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj masło partiami i zagniataj ponownie ciasto (tyle ile ciasto da radę wchłonąć). Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej tłuszczem przełóż ciasto i równomiernie rozłóż. Rozłóż ciasno połówki śliwek i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę: rozetrzyj w palcach wszystkie składniki, aż powstaną grudki masła. Schłodź kruszonkę w lodówce. Gdy ciasto wyrośnie, posyp śliwki równomiernie cynamonem, a następnie kruszonką. Piecz ok.1 h w 190 stopniach. Jeśli kruszonka zacznie się mocno przypiekać, przykryj papierem do pieczenia. Zdjęcie - Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów