Totopos – domowe chipsy kukurydziane

Totopos – domowe chipsy kukurydziane
3

Totopos to najpopularniejsza meksykańska przekąska i obowiązkowy składnik wielu dań. Są to po prostu chipsy kukurydziane przygotowane z pokrojonych w trójkąty i usmażonych placków tortilli. Większość z nas zna je pod nazwą nachos, chociaż to nie to samo. Nachos owszem przygotowuje się z totopos, ale jest to samodzielne danie, które oryginalnie podaje się z serem, fasolą (frijoles), guacamole oraz salsą pico de gallo (chociaż tak naprawdę możliwości jest mnóstwo). Totopos zostały wymyślone jeszcze przez Azteków, którzy szukali sposoby na zużycie resztek tortilli. Dawniej były one podpiekane do chrupkości na comalu, a obecnie je się smaży na oleju bądź smalcu.

Totopos można chrupać niczym chipsy, zamaczając je w przeróżnych salsach. Zazwyczaj serwuje je się do guacamole i pico de gallo. Jednak poza byciem popularną przekąską, to również podstawowy składnik chilaquiles — dania przygotowanego z kukurydzianych chipsów zanurzonych w salsa verde lub rojo i serwowanych z jajkiem sadzonym na śniadanie. To, co w totopos jest super, to fakt, że są znacznie zdrowszą alternatywą od klasycznych chipsów i w dodatku są pozbawione glutenu, więc to idealna opcja dla celiaków. Dodatkowo w przeciwieństwie do sklepowych nachos nie zawierają soli i mnóstwa chemicznych dodatków. 😉

Przygotowanie domowych totopos jest banalnie proste. Kukurydzianą tortillę kroimy na trójkąty i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju (nie musi być to głęboki tłuszcz), a następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Aby przygotować chipsy, można kupić gotową tortillę kukurydzianą (najlepiej wybrać tę do tacos o średnicy 10-12 cm), albo przygotować ją samodzielnie według tego przepisu. Zasadniczo totopos nie przygotowuje się z pszennych placków, ale jeśli macie problem z zakupem tych z kukurydzy, to od biedy można. 😉

Zdjęcie - Totopos – domowe chipsy kukurydziane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Totopos – domowe chipsy kukurydziane Wydrukuj przepis Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 5 minut 5 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
  • tortille kukurydziane o średnicy ok. 12 cm (np. domowe z tego przepisu)*
  • olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy)
PRZYGOTOWANIE
  1. Tortille kroimy w trójkąciki. Z jednego placka wycinamy 6 lub 8 chipsów w zależności od preferowanej wielkości.
  2. Smażymy partiami. Na patelni rozgrzewamy mocno olej (wystarczy tyle, aby pokryć dno naczynia) i wrzucamy pokrojone tortille tak, aby tylko przykryć dno patelni.
  3. Smażymy z obu stron do złotego koloru i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
UWAGI

*Totopos robi się z tortilli kukurydzianych. Jeśli jednak masz problem z ich zdobyciem, to możesz opcjonalnie skorzystać z gotowych tortilli pszennych, które są łatwiej dostępne.

Zdjęcie - Totopos – domowe chipsy kukurydziane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów