Tosty z indykiem, żurawiną i brie
Dziś przedstawiam doskonały sposób na wykorzystanie mięsnych resztek obiadowych, u mnie akurat z indyka. Absolutnie przepyszne tosty z pieczonym indykiem, serem brie i konfiturą z żurawiny doskonale sprawdzą się na pożywne śniadanie. Pyszne, słodko słone nadzienie i chrupiące, podpieczone kromki chleba, czego chcieć więcej? Ja jestem nimi zachwycona, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Tosty z indykiem, żurawiną i brie
(4 tosty)
Składniki:
- 8 plastrów pieczonego indyka lub innego pieczonego mięsa
- 8 kromek chleba
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki konfitury żurawinowej do mięs
- 250 g sera brie, pokrojonego w plastry
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wysmaruj masłem wszystkie kromki po jednej stronie. Na nieposmarowanych masłem 4 kromkach rozsmaruj konfiturę żurawinową, na nią wyłóż mięso i brie, i dopraw całość solą i pieprzem. Przykryj nadzienie resztą kromek, stroną z masłem do góry.
- Podsmaż kromki na rozgrzanej patelni lub w opiekaczu, do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
Turkey Cranberry and Brie Sandwich(4 servings)
Ingredients:
- 8 slices of cooked turkey, or other cooked meat
- 8 slices of bread
- 100 g softened butter
- 4 tbsp cranberry preserves
- 250 g brie cheese, sliced
- salt and pepper
Preparation:
- Butter each slice of bread on one side only. On the unbuttered side, spread cranberry preserves, top with the sliced turkey and sliced brie and season with salt andpepper and place another piece of bread, unbuttered side, onto the filling.
- Toast in sandwich maker or hot pan until golden brown.
Enjoy!