Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami

Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami
Śniadanie na słodko czasem być musi ! Tosty francuskie to klasyk. Proponuję podać je z macerowanymi w sosie balsamicznym truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie.

Zdjęcie - Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana )
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru )
  • 150 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • szczypta kolorowego pieprzu
  • masło do smażenia

Wykonanie:
Truskawki umyć, odciąć szypułki. Owoce pokroić w plastry, posypać cukrem pudrem, polać octem balsamicznym i posypać pieprzem. Delikatnie wymieszać. Truskawki nakryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki.

Wymieszać jajka z mlekiem i syropem cukrowym/cukrem. W powstałej masie namoczyć kromki bułki drożdżowej. Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć tosty z obu stron na rumiany kolor. Tosty podawać z macerowanymi truskawkami.

Zdjęcie - Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów