Tortille z wołowiną i pieczoną papryką

Tortille z wołowiną i pieczoną papryką
Lubię zimę, ale to już jest przesada. Ile można? Moja skóra domaga się wyzwolenia z grubej kurtki, moje ręce krępowania ich rękawiczkami, a włosy nie chcą być już uciskane przez czapkę! Proponuję napisać oficjalny list do Pani Zimy z żądaniem abdykacji. Chcę słońce, ciepło, chcę fiestę!

Zdjęcie - Tortille z wołowiną i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

TORTILLA Z WOŁOWINĄ
8 gotowych tortilli pszennych lub kukurydzianych,
ok. 300 g wołowiny (np. steki),
3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i zielona),
pomidor,
mała główka sałaty,
ok. 120 ml jogurtu naturalnego,
ok. 120 ml majonezu,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz,
przyprawa "Grill Meksykański",
trochę oleju

Wołowinę pokroić na plastry (o ile kupiliśmy w całości), lekko rozbić i natrzeć przyprawą meksykańską. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Strąki papryki przekroić, usunąć ogonki i gniazda nasienne. Ułożyć na blasze skórką do góry i zapiekać, aż skórka zbrązowieje i miejscami zacznie się przypalać. Wtedy wyjąć je i włożyć do foliowych woreczków, zawiązać szczelnie i zostawić do ostygnięcia. Potem zdjąć skórki (powinny łatwo odchodzić) i pokroić w paseczki.
Plastry wołowiny krótko usmażyć na niedużej ilości tłuszczu (najlepiej na patelni grillowej. Pokroić w paski.
Pomidor pokroić w półplasterki. Sałatę porwać na kawałki.
Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszać.
Tortille zwilżyć wodą i zapiec krótko na suchej patelni. Zawijać w nią mięso, warzywa i sos i od razu podawać – najlepiej robić je na bieżąco, bo wystygnięte tortille robią się twarde.

Smacznego, amigos :)

Kategorie przepisów