Tortilla z szynką dojrzewającą i pastą ziołowo-ogórkową

Tortilla z szynką dojrzewającą i pastą ziołowo-ogórkową
A oto i druga wersja pracowych tortilli. Równie pyszna jak poprzednia. Skusicie się?
Domowe tortille
  • 250g mąki pszennej
  • 150-160ml mocno ciepłego mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • tymianek
Pasta ziołowo ogórkowa
  • 2 serki śmietankowe np. Almette
  • posiekany drobno koperek
  • ogórek (jeden lub dwa) małosolny pokrojony w drobniutką kostkę
  • sól i pieprz do smaku
Dodatki
  • szynka dojrzewająca
  • żółty ser
  • mix sałat
Zdjęcie - tortilla z szynką dojrzewającą i pastą ziołowo ogórkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tortille: Mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodajemy mleko i oliwę i zagniatamy elastyczne ciasto. W tym momencie można dodać zioła do ciasta ale nie za dużo bo będą się przypalać. Możliwe że trzeba będzie trochę podsypać mąki lub dodać odrobinę mleka, wszystko zależy od wilgotności i typu mąki. Uformowaną kulkę zostawiamy na pół godzinki pod ściereczką. Następnie dzielimy ciasto na osiem równych części, dajemy chwilkę odpocząć i wałkujemy cieniuteńko placki. Smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni po dosłownie minutkę, aż pojawią się brązowiutkie plamki. Tortille przykrywamy wilgotną ściereczką.

Zdjęcie - tortilla z szynką dojrzewającą i pastą ziołowo ogórkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nadzienie:
Składniki pasty mieszamy na jednolita masę. Smarujemy tortille, na wierzchu kładziemy plaster szynki dojrzewającej, plasterek żółtego sera i mix sałat i jeszcze troszkę startego albo porwanego sera. Ścisło zawijamy. Zabieramy ze sobą i cieszymy się, że nie mamy na śniadanie zwykłych kanapek :)

Kategorie przepisów