Tortilla miodowo-pikantna

Przed Wami kolejna odsłona tortilli. Tym razem placki były paprykowe, a mięsko dosyć ostre i wyraziste dzięki przyprawie cevapcici. A może by tak zabrać takie pyszne tortille na pierwszowrześniowy piknik na pożegnanie wakacji? Co Wy na to? Zawinąć dokładnie, opakować w pergamin albo folię aluminiową, włożyć do koszyka, do tego lemoniada i koniecznie dobry humor. Piknik na pewno się uda :)
Miodowo-pikantne tortille
Ciasto:
Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i paprykę,
dolewamy mleko i oliwę, zagniatamy ciasto. Musi być elastyczne. Formujemy kulkę, odstawiamy na pół godzinki. Następnie dzielimy na 8
równych kulek i znowu odstawiamy na 10 minut. Formujemy placki i smażymy na gorącej, suchej
patelni, po minucie z każdej strony. Usmażone tortille odkładamy pod
wilgotną ściereczkę.
Zawartość tortilli:
Miodowo-pikantne tortille
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 150-160ml mocno ciepłego mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki

Zawartość tortilli:
- pierś kurczaka zamarynowana w miodzie, w soli i pieprzu i przyprawie cavapcici, a następnie usmażona na rumiano.
- mix sałat
- pomidory pokrojone na ćwierć plasterki
- zielony ogórek pokrojony na półplasterki
- sos czosnkowy, czyli gęsty jogurt z łyżeczką majonezu i świeży czosnek a to wszystko zmiksowane.