Tortilla hiszpańska

To nieco okrojona wersja przepisu, który znalazłam w najnowszej "Kuchni" ale i tak tortilla wyszła świetna.

mała cebula - drobno posiekana
4-5 ząbków czosnku - posiekanych drobno
5 jajek
sporo pokrojonej w cienkie plastry kiełbasy chorizo - ostrej
sól i pieprz do smaku
3 spore ziemniaki - ugotowane al dente
(można też dodać groszku zielonego, papryki, brokułów)
Cebulę i czosnek podsmażyłam na oleju. Dodałam kiełbasy i podsmażyłam - czosnek i cebula powinny się "zaczerwienić" od przypraw wypływających z kiełbasy. Następnie dodałam ziemniaków pokrojonych w plasterki i całość podsmażyłam kilka minut mieszając delikatnie.
Jajka roztrzepałam dokładnie w sporej misce i dodałam do nich soli (ale ostrożnie, bo kiełbasa jest słona) i pieprzu do smaku. Wymieszałam i zalałam nimi podsmażone ziemniaki z chorizo. Podsmażyłam chwilę i patelnię wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Postawiłam ją na górnej półce - chodzi o to, żeby się ścięło jajko, tortilla urosła i ze złociła. W moim piekarniku to trwa około 10 minut. Trzeba tylko uważać, by jej nie przypalić.

mała cebula - drobno posiekana
4-5 ząbków czosnku - posiekanych drobno
5 jajek
sporo pokrojonej w cienkie plastry kiełbasy chorizo - ostrej
sól i pieprz do smaku
3 spore ziemniaki - ugotowane al dente
(można też dodać groszku zielonego, papryki, brokułów)
Cebulę i czosnek podsmażyłam na oleju. Dodałam kiełbasy i podsmażyłam - czosnek i cebula powinny się "zaczerwienić" od przypraw wypływających z kiełbasy. Następnie dodałam ziemniaków pokrojonych w plasterki i całość podsmażyłam kilka minut mieszając delikatnie.
Jajka roztrzepałam dokładnie w sporej misce i dodałam do nich soli (ale ostrożnie, bo kiełbasa jest słona) i pieprzu do smaku. Wymieszałam i zalałam nimi podsmażone ziemniaki z chorizo. Podsmażyłam chwilę i patelnię wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Postawiłam ją na górnej półce - chodzi o to, żeby się ścięło jajko, tortilla urosła i ze złociła. W moim piekarniku to trwa około 10 minut. Trzeba tylko uważać, by jej nie przypalić.