Tortellini ze szpinakiem, ricottą i prażonymi orzechami

Tortellini ze szpinakiem, ricottą i prażonymi orzechami
Zdjęcie - TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio totalnie rozkochałam się w przeróżnego rodzaju pierożkach – tortellini, pierogi czy też pielmieni goszczą u mnie w domu coraz częściej.

Dziś mam dla Was jedną ze swoich ulubionych wersji – małe pierożki tortellini wypełnione po brzegi aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku, serem ricotta i prażonymi orzechami – połączenie, które wprawia w zachwyt!

Są idealnym pomysłem na obiad, kolację na ciepło, albo też randkę.

Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.

Koniecznie wypróbujcie!

 Zdjęcie - TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

CIASTO NA PIEROGI:

* mąka pszenna – 1 szkl

* małe jajko – 1 szt

* masło – 0,5 łyżeczki

* sól – 1 szczypta

* ciepła woda – ok. 1/3 szt

FARSZ:

* szpinak- ok. 250 g

* ser ricotta – 100 g

* orzechy włoskie – 50 g

* czosnek – 2 ząbki

* sól , pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku

 * masło – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

FARSZ:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a następnie oczyszczony szpinak – przesmażamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.

Do przestudzonego dodajemy ricottę i podprażone, posiekane orzechy -mieszamy.

CIASTO:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli.

Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ).

Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki.

CAŁOŚĆ:

Porcję farszu układamy na cieście, zwijamy tortellini, wrzucamy na wrzątek na ok. 4-5 minut.

Podajemy gorące np. z cebulką.

Smacznego!

Kategorie przepisów