Tortas

Tortas to zapiekane bułeczki z nadzieniem mięsno-warzywnym. Do zrobienia tego dania użyłam upieczonych przeze mnie bułeczek bolillos, ale jeśli komuś nie chce się ich piec, można użyć zwykłych kajzerek ;)
Do środka tradycyjnie daje się odsmażaną fasolę, salsę, warzywa, kwaśną śmietanę, a także resztki mięsa – dlatego jest to świetny i nietypowy sposób na zagospodarowanie mięsa np. z rosołu ;)
Tortas są bardzo sycące i z powodzeniem mogą stanowić obiad.

Przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska”.

Zdjęcie - Tortas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
TORTAS
4 pszenne bułki,
roztopione masło do posmarowania bułek,
225g odsmażanej fasoli*,
350g ugotowanego mięsa (może być kurczak lub wołowina z rosołu, albo resztki pieczeni),
1 dojrzały pomidor,
1 mała cebula,
2 łyżki świeżej kolendry,
½ dojrzałego awokado,
4 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu,
garść sałaty, ulubiona salsa – u mnie salsa cruda

Przekroić bułki na połowy i wyjąć trochę miąższu, aby zrobić miejsce na nadzienie. Posmarować bułki na wierzchu i w środku masłem lub olejem i zapiec w piekarniku lub na patelni, aby się zrumieniły i zrobiły lekko chrupiące.
Odsmażaną fasolę i mięso podgrzać (osobno). Pomidora pokroić w plastry, cebulę i kolendrę posiekać. Awokado obrać i pokroić w plasterki. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.
Do jednaj połowy bułek nałożyć fasolę, a następnie mięso. Przykryć plastrem pomidora, posiekaną cebulą, świeżą kolendrą i awokado.
Drugą stronę bułek posmarować od wewnątrz kwaśną śmietaną lub jogurtem. Nadzienie posmarować salsą, przykryć sałatę i złożyć obie połowy bułki razem, docisnąć. Od razu podawać :)


* Przepis na odsmażaną fasolę podawałam kiedyś tutaj, ale można ją także przygotować szybciej, używając fasoli z puszki. Posiekaną cebulę i czosnek lekko podsmażam, następnie na patelnię wlewam całą zawartość puszki (fasolę wraz z zalewą). Smażę na dużym ogniu, rozgniatając ziarna widelcem. Doprawiam solą, pieprzem, kuminem i odrobiną oregano i smażę, mieszając łopatką, aż fasola będzie gęsta. Przygotowanie takiej fasoli trwa dosłownie 10-15 minut.


Zdjęcie - Tortas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

5

Naleśniki po meksykańsku

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

6

Molettes

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Krem marchwiowo-paprykowo-ziem…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Pierożki z ciasta francuskiego…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Kurczak curry ze szpinakiem

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Pyszna paprykowa zupa-krem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Chleb na drożdżach z suszonymi…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Zupa dyniowa z kurkami i boczk…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Dyniowo-bananowe pancakes z dy…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Placek lotaryński - Quiche lor…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Papryki faszerowane ryżem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smalec dyniowy z majerankiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit