Torta barozzi


... czyli ciasto czekoladowo-kawowe. Do jego przygotowania zachęciła mnie notka pod przepisem: "To niewyobrażalnie smaczne ciasto pochodzi z małego miasteczka Vingola położonego niedaleko od Modeny we włoskim regionie Emilia Romagna. Oryginalny przepis jest opatentowany, ale zna go każda włoska rodzina zamieszkująca te tereny". Autorka książki Słodkości i słodycze, Alessandra Zecchini, prezentuje własną wersję.
Ja napiszę tylko tyle - ciasto jest niesamowicie czekoladowe, bardzo intensywny smak!!!

Składniki na okrągłą formę o średnicy 20 cm - według przepisu (w nawiasie proporcje wykorzystane przeze mnie; na większą foremkę: 24-25 cm)
- 100 gr gorzkiej czekolady (130)
- 130 gr masła (170)
- 200 gr cukru (265)
- 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie (4)
- 30 gr mąki z amaranty albo ziemniaczanej (40)
- 30 gr kakao (40)
- 2 łyżeczki sproszkowanej kawy espresso (3 łyżeczki kawy z cykorią ;)

