TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ (CAKE WITH WHIPPED CREAM, BLUEBERRY AND STRAWBERRY JAM)

TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ (CAKE WITH WHIPPED CREAM, BLUEBERRY AND STRAWBERRY JAM)

Zdjęcie - TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ (CAKE WITH WHIPPED CREAM, BLUEBERRY AND STRAWBERRY JAM) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamitort z bitą śmietaną, borówkami i frużeliną truskawkową

Na urodziny mojej mamy upiekłam tort z bitą śmietaną, borówkami amerykańskimi i frużeliną truskawkową. Mamie tort posmakował, fajna propozycja na urodziny, imieniny i inne okazje, polecam!
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:

  • 700 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 50 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 700 g borówek amerykańskich lub innych owoców
  • 300 g frużeliny truskawkowej - link tutaj lub inny dowolny dżem
  • sok z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 250-300 g herbatników
Wykonanie: Szklanka = 250 ml Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukry i miksować. Dodać żółtka i miksować na małych obrotach miksera do połączenia się żółtek z białkami. Następnie do przygotowanej masy wsypać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić.
Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać tężejące się galaretki, wymieszać. Borówki dokładnie umyć i osuszyć. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z ciepłą wodą. Herbatniki włożyć do woreczka strunowego, pokruszyć najlepiej wałkiem.
Biszkopt przekroić na 3 równe części. Masę śmietanową podzielić na 4 części (w tej ostatniej części zostawić tyle śmietany, żeby zostało na posmarowanie wierzchu i boków tortu). Pierwszy blat biszkoptu posmarować śmietaną z pierwszej części, posypać borówkami i jeszcze raz posmarować resztą kremu, przyłożyć drugi blat. Z drugim blatem postępować jak wyżej. Na trzecim blacie rozsmarować bitą śmietanę i frużelinę truskawkową, przyłożyć ostatnim blatem. Na wierzchu i bokach tortu rozsmarować śmietanę. Na górze tortu ułożyć dowolny wzór z borówek, boki tortu posypać rozkruszonymi herbatnikami.
Zdjęcie - TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ (CAKE WITH WHIPPED CREAM, BLUEBERRY AND STRAWBERRY JAM) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamitort z bitą śmietaną, borówkami i frużeliną truskawkową
Smacznego! Zdjęcie - TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ (CAKE WITH WHIPPED CREAM, BLUEBERRY AND STRAWBERRY JAM) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamitort z bitą śmietaną, borówkami i frużeliną truskawkową

Zapraszam również na: Tort Miś

TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ Zdjęcie - TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ (CAKE WITH WHIPPED CREAM, BLUEBERRY AND STRAWBERRY JAM) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów