Tort Urodzinowy

Tort  Urodzinowy

Kilka dni temu moja córcia skończyła 3 lata i z tej to właśnie okazji zrobiłam tort. Biszkopt upiekłam taki jak zawsze , tylko zmniejszyłam proporcje , ze względu na wielkość formy (użyłam mniejszej , o średnicy 20 cm). Krem czekoladowy zrobiłam natomiast z nowego przepisu (teraz już wypróbowanego - polecam). Oprócz tego , dwie warstwy tortu posmarowałam dla kontrastu bitą śmietaną oraz dżemem wiśniowym. Boki obsypałam pokruszonym karmelem z migdałami (przygotowałam go wcześniej , bo jednak to rozdrabnianie zajmuje trochę czasu , ale warto - dodaje wybornego smaku). Za to wierzch ozdobiłam skromnie , ale jubilatce i tak podobał się torcik ,
a co najważniejsze baaardzo smakował :-)

Biszkopt o średnicy ok. 20 cm (będą potrzebne dwa takie biszkopty , więc , jeśli mamy możliwość upieczenia ich jednocześnie , to można od razu robić z podwójnej porcji):
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki

Jaja ubić z cukrem na pyszystą , kremową masę , wymieszać delikatnie łyżką z przesianą mąką i wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy. Piec w temp. 180 st.C. przez 25-30 minut.

Krem czekoladowy:
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (dałam półsłodką)
- 1/2 szkl. słodkiej śmietanki
- 1/3 szkl. cukru
- 1 kostka masła (może być połowa margaryny)

Czekoladę , śmietankę i cukier rozpuścić na parze lub malutkim ogniu i dokładnie wymieszać , ostudzić. Ogrzane do temperatury pokojowej masło utrzeć i stopniowo dodawać masę czekoladową.

Bita śmietana:
- 2 szkl. słodkiej śmietanki (30%)
- 2 opakowania zagęstnika (śmietan-fix)
- 4-5 łyżek cukru pudru

Zimną śmietankę ubijać z zagęstnikiem i cukrem pudrem do momentu , aż powstanie gęsta , puszysta masa.

Dodatkowo:
- kwaśny dżem (najlepiej z czerwonej porzeczki lub wiśniowy)

Poncz:
- ok. 1/2 l letniej , przegotowanej wody
- sok cytrynowy (lub kwasek)
- odrobinę aromatu rumowego lub cytrynowego

Wszystko razem wymieszać.

Posypka:
- 10 dag posiekanych migdałów
- 10 dag cukru
- 1/2 łyżki masła

Masło podgrzać na patelni lub w garnuszku z grubym dnem , wsypać cukier i smażyć , aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Następnie dodać migdały , wymieszać , chwilę jeszcze podsmażyć , wyłożyć na twardą powierzchnię (płyta porcelanowa , stalowa lub posmarowana tłuszczem gruba folia aluminiowa) i wystudzić. Następnie odważnikiem lub jakimś innym ciężkim i twardym przedmiotem rozdrobnić masę karmelową (wokół niej mozna ustawić obręcz tortownicy , żeby odpryski nie "strzelały" na boki).

Upieczone dzień wcześniej biszkopty poprzekrajać na dwa krążki (w sumie wyjdą cztery). Jeden krążek nasączyć , posmarować bitą śmietaną (ok.1/3 całej porcji) , przykryć drugim krążkiem posmarowanym od dołu dżemem , ponownie nasączyć , posmarować kremem czekoladowym i przykryć trzecim krążkiem. Znowu nasączyć , posmarować 1/3 bitej śmietany i przykryć ostatnim krążkiem posmarowanym od dołu dżemem. Wierzch nasączyć , posmarować resztą kremu czekoladowego (łącznie z bokami) i wyrównać. Boki tortu obsypać migdałowym karmelem , a wierzch udekorować resztą bitej śmietany oraz ozdobić według uznania (można wykorzystać dodatki typu: kandyzowane owoce , wiórki czekolady , kwiatuszki cukrowe , bakalie).


Kategorie przepisów