Tort stracciatella
„Doskonały, deser nie wymagający dużo pracy i czasu. Jeżeli biszkopt upieczemy dzień wcześniej, to jego zrobienie nie zajmie więcej jak pół godziny, a w dodatku pięknie się prezentuje. Zrobiłam go dla moich dzieci z okazji Dnia Matki. Były nim zachwycone."
Tort stracciatella
Składniki:
Tortownica o śr. 22cm
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
sok z 1/2 cytryny
Krem:
500ml śmietanki kremowej o zaw. tł. 36%
150g jogurtu greckiego
100g startej ciemnej czekolady
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
50ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
Poncz:
100ml wody
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru pudru
Ponadto:
12 podłużnych biszkoptów
1 owoc kiwi
1 połówka brzoskwini z puszki
Ubij zimne białka z cukrem na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie z żółtkami i sokiem z cytryny. Przesiej oba rodzaje mąki i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 175°C. Wystudź w tortownicy.
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Wymieszaj składniki ponczu i nasącz nim biszkopt.
Ubij dobrze schłodzoną śmietanę. Gdy podwoi swoją objętość wsyp cukier puder i dalej ubijaj aż będzie sztywna. Odłóż 4 łyżki do dekoracji, a do pozostałej dodaj jogurt, startą czekoladę,sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Podgrzej żelatynę do rozpuszczenia i połącz z masą śmietanowo-jogurtową.
Przełóż ją do tortownicy na nasączony biszkopt. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, żeby masa zastygła.
Gdy tort będzie już dobrze ściśnięty, zdejmij obręcz i przełóż tort na paterę. Wierzch i boki tortu posmaruj odłożoną bitą śmietaną. Przekrój biszkopty na pół i przyklej wokół tortu. Przewiąż biszkopty ozdobną wstążeczką, a wierzch udekoruj owocami.