Tort pomarańczowo-czekoladowy

Tort pomarańczowo-czekoladowy

Pyszny mocno czekoladowy tort, w sam raz na zimowy wieczór.



Biszkopt czekoladowy:

180 g masła
360 g cukru
3 jajka
łyżeczka esencji pomarańczowej
235 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
260 ml maślanki
85 g kakao
skórka pomarańczowa

Masło rozkręcamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jaju i dobrze miksujemy. Przesianą mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do masy jajecznej na przemian z maślanką. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Przekładamy ciasto do dużej tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 80 minut w temp 160 stopni.

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 części.


Masa pomarańczowa I:

1,5 szklanki soku pomarańczowego
1/3 szklanki cukru
budyń śmietankowy

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu , ale zamiast mleka używamy soku.
Gorącą masę wykładamy na biszkopt.


Masa pomarańczowa II:

Miksujemy 2 pomarańcze (jedną ze skórką, jedna bez), przekładamy do garnka i smażymy z cukrem aż masa będzie gęsta. Ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań.
Ciepła masę wylewamy na masę budyniową.

Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy masą czekoladową.


Masa czekoladowa:

200 ml kremówki ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z wystudzoną czekoladą, którą wcześniej rozpuściliśmy w kąpieli wodnej.


Dekoracja według uznania.

Ja zrobiłam plastyczna masę wg przepisu, który znalazłam na GP. Jak tylko odnajdę autora, to wkleję link.

Potrzebujemy:

400 g marshmallows

1 kg cukru

2 łyżki wody

Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody a następnie dodając po trochu cukru zagniatamy masę aż do uzyskania plastycznej konsystencji. Masa nie powinna kleić się do rąk.
Można ją zabarwić barwnikami spożywczymi, wycinać dowolne kształty i ozdabiać tak, jak podpowiada wyobraźnia :)


Smacznego!

Kategorie przepisów