Tort orzechowy z kremem truflowym
Składniki na ciasto:
- 3 duże jajka
- 110 g cukru
- 90 g mąki
- 75 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 i ½ łyżki kakao
- 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 55 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
- 2 łyżki wrzącej wody
- 1 i ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
- 500 g śmietany kremówki
- 200 g margaryny Palma z Kruszwicy maślany smak
- 340 g czekolady deserowej
na poncz:
- 90 ml wody
- 60 g cukru
Przygotowanie
Krem:
Zagotować śmietanę z margaryną i czekoladą. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.
Poncz:
Ugotować syrop z wody i cukru. Wystudzić i dodać rum.
Ciasto:
Roztopić czekoladę z mlekiem i olejem. Ubić żółtka z cukrem i wodą na puszysty krem. Cały czas ucierając, dodać czekoladę, mąkę, orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Przelać do tortownicy o śr. 22 cm. Piec 40 min w temp. 170°C. Wystudzić i przeciąć na trzy krążki. Poszczególne krążki nasączać ponczem i przekładać kremem truflowym. Resztą posmarować wierzch i boki tortu.
Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com