Tort na biszkoptach babci Uli

Tort na biszkoptach babci Uli
Zdjęcie - Tort na biszkoptach babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort na biszkoptach babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort na biszkoptach babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort na biszkoptach babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort na biszkoptach babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort na biszkoptach babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort na biszkoptach babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort na biszkoptach babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort na biszkoptach babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort na biszkoptach babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort na biszkoptach babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort na biszkoptach babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 paczka biszkoptów
  • 1 kostka masła lub margaryny PALMA
  • 1/2 l mleka
  • 1 galaretka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 całe jajka
Przygotowanie

Jajka ubij z cukrem. 3/4 szklanki mleka zagotuj i lekko przestudź. Powoli dodawaj masę jajeczną. Wstaw na gaz na mały ogień i chwilę gotuj, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Odstaw do wystudzenia. Masło lub margarynę zmiksuj na puch. Dodawaj porcjami zimny krem jajeczny. Na końcu dodaj kakao (masę możesz podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, a do drugiej - nieco soku z cytryny lub wanilię). Każdy biszkopt zanurz krótko w mleku i wyłóż dno i boki tortownicy. Następnie wyłóż część kremu, znowu warstwa biszkoptów i ponownie część kremu, aż do utworzenia 3 warstw biszkoptów i 3 warstw kremu. Wierzch polej tężejącą galaretką.


Historia przepisu z szuflady Babci Uli:

"Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Jest to pyszny tort, który możemy przygotować na czyjeś urodziny."

Kategorie przepisów