Tort mocno czekoladowy

Tort mocno czekoladowy

Zdjęcie - Tort mocno czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort potrójnie czekoladowy z kremowym kremem z białej czekolady wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, smaki są wyważone i idealnie się ze sobą komponują. Jest wilgotny i mocno czekoladowy coś co lubię od czasu do czasu. Ciężko się mu oprzeć. Polecam dla smakoszy czekolady.

Zdjęcie - Tort mocno czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na biszkopt:

  • 6-7 jajek ( waga w skorupkach 439g)
  • 50 g kakao w proszku
  • 160 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek - odstawić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao - odstawić.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając po łyżce cukru - gdy białko będzie sztywne tak że można miskę odwrócić miskę do góry nogami, dodać żółtka oraz mieszaninę mąki i delikatnie wymieszać trzepaczką.

  • 300 ml śmietany
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny

 ponadto

  • 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego

poncz

  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 100 g białej - czekolady do posypania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno dodać mascarpone oraz roztopioną i przestudzoną czekolad - zmiksować razem na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać. Masę wstawić do lodówki by lekko stężała.
W międzyczasie nasączyć placki ponczem i posmarować dżemem wiśniowym. Krem podzielić na dwie części połowę rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim a następnie wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim plackiem - wstawić do lodówki.
W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietanę kremówkę zdjąć z ognia i wymieszać z czekoladą - przestudzić do zgęstnienia, wylać na ciasto - wstawić do lodówki.
Białą czekoladę zetrzeć na tarce i obsypać boki oraz wierz tortu - wstawić na noc do lodówki.
Smacznego

Zdjęcie - Tort mocno czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów