Tort makowo-kokosowy

Tort makowo-kokosowy

Mak symbolizuje dostatek i dobrobyt. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieku z nim, dlatego prezentuję prosty, a jednocześnie elegancki tort, który nie wymaga mielenia maku. Krem kokosowy sprawia, że całość jest lekka i delikatna. Tort makowo-kokosowy świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilii, ale także jako tort dla grudniowych jubilatów oraz solenizantów – kokosowa otoczka przypomina biały śnieg. Smak uszczęśliwi wszystkich fanów kokosowych wiórków.

Zdjęcie - Tort makowo-kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBiszkopt makowy:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (110 g)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (40 g)
  • 2/3 szklanki drobnego cukru (100 g)
  • 2/3 szklanki suchego, niebieskiego maku (100 g)
  • 3 łyżki oleju (np. Kujawski)

Krem kokosowy:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 1 i 3/4 szklanki śmietany 30% (400 ml)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (200 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (70 g)
  • 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu) – można zastąpić kokosowym syropem barmańskim

Nasączenie:

  • 200 ml przegotowanej wody
  • 3 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu) - można zastąpić kokosowym syropem barmańskim
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dno tortownicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Białka ubijamy na sztywno. Miksując stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku, nie przestając ubijać. Wlewamy olej i delikatnie wsypujemy mak. Mąki należy przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy ciągle miksując. Masę na biszkopt wlewamy do formy i pieczemy 35 minut w 160°C. Upieczony biszkopt od razu wyjmujemy, upuszczamy z formą z wysokości 50 cm na ziemię (wyrówna się) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Przygotowujemy krem. Połowę wiórek blendujemy przez 3 minuty na gładką masę. Łączymy ją łyżką z mascarpone i likierem. Śmietanę ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Łączymy obie masy łyżką, dodając śmietanę do serka (nie odwrotnie).

Ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Przygotowujemy poncz łącząc wszystkie składniki. Studzimy. Nasączamy po kolei warstwy ciasta, przekładając je kremem kokosowym. Pozostałą masą smarujemy górę i boki tortu. Obsypujemy tort makowo-kokosowy pozostałymi wiórkami. Schładzamy w lodówce.

Zdjęcie - Tort makowo-kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ukaże się także w Bożonarodzeniowym e-booku przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl. Do pobrania od 2 grudnia 2013.

Kategorie przepisów