Tort makowo - kawowy
" W mojej rodzinie każdy może sobie wybrać jaki tort chciałby mieć na swoim przyjęciu urodzinowym bądź imieninowym. W przypadku dzieci jest to zazwyczaj ciągle ten sam tort, ale za to my z mężem za każdym razem odkrywamy nowe smaki i kompozycje. Jednym z takich ulubionych jest połączenie kawy i maku. Dawno już nie piekłam nic takiego, toteż te właśnie smaki wybrałam na tort imieninowe dla męża.
Tort składa się z trzech makowych biszkoptów zrobionych wyłącznie na białkach, nasączonych mieszaniną wody, spirytusu i soku cytrynowego, przełożonych kawowym kremem na bazie budyniu. Ozdobiłam go rozetkami z bitej śmietany zwieńczonymi wisienką z konfitury i oprószyłam świeżo zmielona kawą aby jego aromat był jeszcze głębszy."
Tort makowo - kawowy
Tortownica śr.26cm
Biszkopt – 3 szt.
3 x 3 białka jaj
3 x 3 łyżki cukru
3 x 50g gotowego zmielonego maku
3 x 1 łyżka mąki
3 x 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
3 x 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kawowy
6 żółtek
80g cukru
500ml mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
40g mąki pszennej
40g skrobi kukurydzianej
300g masła
Do nasączenia
60ml wody
30 ml spirytusu
1 łyżeczka cukru
sok z ćwiartki cytryny
Dekoracja
100ml śmietany kremowej 30% tł.
1 op. zagęstnika do śmietany
1 łyżeczka cukru pudru
czekoladowe ziarenka kawy
wiśnie z konfitury
mielona kawa
Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać zmielony mak i delikatnie połączyć z pianą. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do piany. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C - nie powinno się przyrumienić! W ten sam sposób upiec jeszcze dwa biszkopty.
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i skrobie kukurydzianą. Wymieszać.
Zagotować mleko. Wsypać kawę rozpuszczalną i wymieszać do rozpuszczenia. Wlewać małym strumieniem do masy żółtkowej cały czas mieszając. Postawić na małym płomieniu gazu i podgrzewać ciągle mieszając, aż masa zgęstnieję. Zostawić do wystudzenia. Od czasy do czasu zamieszać, aby nie utworzył się kożuch.
Utrzeć miękkie masło na puch. Dodawać stopniowy wystudzoną masę kawową. Dokładnie połączyć oba składniki.
Wymieszać wodę z cukrem, sokiem cytrynowym i spirytusem.
Ułożyć na paterze jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go przygotowanym ponczem. Rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć go ponczem i rozsmarować drugą porcję kremu. Tak samo postąpić z ostatnim biszkoptem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Wokół tortu zrobić widelcem delikatne żłobienia. Ozdobić czekoladowymi ziarenkami kawy. Wierzch posypać zmielona kawą.
Ubić śmietanę z zagęstnikiem i cukrem. Przełożyć do worka cukierniczego i zrobić osiem dużych rozetek . Na wierzchu każdej położyć wisienkę z konfitury. Delikatnie oprószyć zmieloną kawą.
Przepis dodaję do akcji "Kawa.... i co dalej?"