Tort krówkowy

Tort krówkowy
Tort krówkowy jest prosty, nie wymaga wiele pracy, jedynie odrobiny uwagi podczas gotowania masy karmelowej. Zdecydowałam się na rustykalny wygląd i zrezygnowałam z dekoracji. Jak dla mnie, delikatny karmelowy kolor i lekko połyskująca masa karmelowa to wystarczająca ozdoba tego ciasta. Jeśli tort miałby być dekoracją urodzinowego przyjęcia lub słodkim upominkiem, udekorowałabym go falbankami z rozpuszczonej czekolady lub dekoracjami z temperowanej czekolady.

Ciasto świetnie smakuje z odrobiną niesłodzonej bitej śmietany, która równoważy bardzo słodki smak masy krówkowej. Do tego już tylko filiżanka aromatycznej herbaty lub espresso i nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne.

Zdjęcie - Tort krówkowy – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(tortownica wysoka 20cm lub zwykła 22cm)

  • 150g masła
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli

masa krówkowa:

  • 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 100g masła
  • 2 szklanki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem, olejem i ekstraktem waniliowym na jasną, kremową masę przez około 5 minut.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  • Mąkę przesiej z solą, sodą i proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia.
  • Dodawaj do masy maślanej na zmianę po części mąki i maślanki, zaczynając i kończąc na mące. Wymieszaj do połączenia się składników.
  • Ciasto przełóż do tortownicy (spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść) i wyrównaj.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut lub do „suchego patyczka”.
  • Tuż przed końcem czasu pieczenia sprawdzaj, czy już jest upieczone, aby nie przesuszyć ciasta.
  • Ostudź na kratce.
  • Składniki masy krówkowej włóż do garnka o grubym dnie i gotuj na niewielkim ogniu często mieszając (masa wykazuje tendencje do przypalania) do chwili aż masa zgęstnieje, osiągnie karmelowy kolor i będzie pokrywać zanurzoną łyżkę.
  • Odstaw masę na 10-15 minut, a następnie przełóż nią ciasto podzielone na trzy warstwy i posmaruj z wierzchu.
  • odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Smacznego!

Zdjęcie - Tort krówkowy – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort krówkowy – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort krówkowy – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort krówkowy – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów