Tort kakaowy z dżemem figowym i czereśniami

Tort kakaowy z dżemem figowym i czereśniami

Dziś tort, który chciałam zrobić od zawsze - z czereśniami na wierzchu. Długo rozmyślałam o jego różnych wersjach, aż wreszcie stanęło na niezbyt skomplikowanej. Okazał się cudowny. Nie za słodki, a idealnie wyważony.
Zdjęcie - Tort kakaowy z dżemem figowym i czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dlaczego nigdy wcześniej nie użyłam czereśni w syropie, które nie raz planowałam w swoich tortach? Ano dlatego, że nigdy nie mogłam ich dostać kiedy były potrzebne. Owszem, czasem zdarzyło mi się je spotkać na sklepowej półce, ale nigdy w odpowiednim momencie. Podczas moich poprzednich wizyt w MAKRO przeglądnęłam asortyment cukierniczy i aż podskoczyłam widząc kilka rodzajów poszukiwanych przeze mnie słoików. Na halach bez problemu dostaniecie mniejsze i większe porcje tych cudownych ozdób do wypieków. Warto przyjrzeć się również przetworom, ponieważ dostępne są tu francuskie konfitury Bonne Maman o wielu, naprawdę interesujących smakach jak choćby użyta przeze mnie konfitura figowa czy krem z kasztanów.

Składniki (śr. 18 cm):
Biszkopt
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju
szczypta soli 

Masa
250g mascarpone
250ml kremówki 36%
5 łyżek ciemnego kakao
4 łyżki cukru pudru
słoik dżemu figowego
czereśnie w syropie
Zdjęcie - Tort kakaowy z dżemem figowym i czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort kakaowy z dżemem figowym i czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort kakaowy z dżemem figowym i czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort kakaowy z dżemem figowym i czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Kiedy piana jest sztywna zmniejszamy obroty miksera na najniższe i po łyżeczce dosypujemy cukru. Kiedy wsypiemy cały cukier, wyłączamy mikser i wlewamy do piany żółtka. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie wsiewamy mąkę z proszkiem i kakao (najlepiej róbmy to na 3 razy, za każdym razem wszystko mieszajmy). Na koniec dodajemy łyżkę oleju. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy w temp. 180st C przez ok. 20-25 minut.
Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia, gdy będzie już chłodny rozcinamy go nitką na dwa blaty.
Po przygotowaniu ciasta zabieramy się za krem. W wysokiej misce miksujemy mascarpone z kremówką, kiedy całość zgęstnieje, dodajemy cukru pudru. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy, aż masa będzie jednolita.
Składanie tortu zaczynamy od skropienia pierwszego biszkoptu wodą z łyżeczką cukru. Zwilżone ciasto smarujemy słodkim, figowym dżemem, a następnie nakładamy białą masę z mascarpone.
Całość zakrywamy drugim biszkoptem, który również skrapiamy, a następnie całe ciasto okładamy kakaową masą. Tort przechowujemy w lodówce, warto przygotować go kilka godzin wcześniej, by ciasto dobrze nasiąknęło.

Przed podaniem układamy na wierzchu czereśnie, które idealnie dopełnią całość!
Zdjęcie - Tort kakaowy z dżemem figowym i czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów