Tort jogurtowy z pomarańczą i persymoną

Tort jogurtowy z pomarańczą i persymoną
Ten tort jogurtowy już od dawna był na mojej liście. Skorzystałam z sezonu na przepiękne persymony (kaki) i upiekłam. Prezentują się wyśmienicie, a choć same w sobie nie mają wyrazistego smaku, w tym cieście sprawdziły się świetnie. Jako bazę wykorzystałam wilgotne, ciężkie kakaowe ciasto przypominające brownie. Nie wymaga dodatkowego nawilżania i świetnie utrzymuje dużą ilość kremu. Jest wyraziste i niezbyt słodkie w smaku, bardzo dobrze komponuje się z słodką persymoną i intensywnie pomarańczowym kremem jogurtowym. Aby urozmaicić smak i dodać tortowi koloru, posypałam wierzch krwistoczerwonym granatem, co okazało się świetnym pomysłem. Kwaskowe ziarna granatu idealnie uzupełniły gamę smaku.

Całość świetnie się prezentuje i bardzo dobrze utrzymuje się nawet do kilku dni nie zmieniając kształtu, konsystencji ani wyglądu. Jedynie górną dekorację warto przygotować w dniu podania.

Mam przeczucie, że zamknęłam w tym torcie wszystko, co do szczęścia o tej porze roku mi potrzeba…

Zdjęcie - Tort jogurtowy z pomarańczą i persymoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(wysoka tortownica 20cm)
ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka gorącej kawy espresso

krem i dekoracja:

  • 330g kremówki 30%
  • 350g jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 owoce persymony
  • 1/2 granata

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce wymieszaj suche składniki. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy oraz maślankę i zmiksuj razem na gładką masę.
  • Na koniec dodaj świeżo zaparzoną kawę (rozpuszczalną lub z ekspresu – bez fusów) i wymieszaj. Ciasto powinno być płynne.
  • Ciasto przelej do natłuszczonej tortownicy i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut – do suchego patyczka.
  • Ostudź.
  • Wyrośnięty wierzch ciasta zetnij. Pozostałą część podziel na 3-4 blaty.
  • Żelatynę namocz w 1/4 szklanki zimnej wody. Następnie podgrzej do rozpuszczenia uważając, by nie doprowadzić płynu do wrzenia. Gdyby tak się stało, zacznij od początku.
  • Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z jogurtem. Odstaw do lodówki do chwili aż zacznie tężeć.
  • Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodaj startą skórkę z umytej i sparzonej pomarańczy.
  • Tężejący jogurt połącz z bitą śmietaną.
  • Kaki obierz i pokrój na cienkie plastry.
  • W tortownicy układaj kolejne blaty ciasta czekoladowego smarując je kremem i układając plastry owoców.
  • Czwarty blat lub połowę wypukłego wierzchu ciasta pokrój w kostkę i wymieszaj z resztą kremu. Wyłóż na ostatnią warstwę i wyrównaj.
  • Pozostałe ciasto rozkrusz i posyp tort na całej powierzchni.
  • Wstaw do lodówki, by całość stężała. Najlepiej na całą noc.
  • Schłodzone brzegi tortu oddziel ostrożnie nożem od boków tortownicy i usuń obręcz. Możesz też ogrzać boki palnikiem.
  • Ostatni owoc kaki pokrój i ozdób nim tort. Całość posyp ziarnami granatu.

Smacznego!

Zdjęcie - Tort jogurtowy z pomarańczą i persymoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort jogurtowy z pomarańczą i persymoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort jogurtowy z pomarańczą i persymoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort jogurtowy z pomarańczą i persymoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów