Tort jagodowy


"Narzekałam kilka dni temu na brak jagód, a tu proszę- wczoraj mąż wchodzi z siatką pełną tych owoców. Okazuje się, że są rejony, w których mają się one jeszcze całkiem dobrze. Tym razem nie upiekłam jednak jagodzianek tylko tort jagodowy.


Tort jagodowy
Składniki:
tortownica o średnicy 26cm
Biszkopt:
4 jajka (białka +żółtka)
100g zmielonych orzechów laskowych
100g cukru
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka wody
Krem jogurtowy:
340g jogurtu greckiego
200g śmietany kremówki
5 łyżeczek cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
2 szklanki jagód
4 łyżki wódki
Przebierz i opłucz jagody na sicie pod bieżącą wodą. Odsącz, a następnie rozłóż na papierowym ręczniku, żeby wyschły.
Utrzyj zmielone orzechy z wodą, sokiem cytrynowym i żółtkami. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Wsyp do nich najpierw mąkę, a potem masę orzechową i ostrożnie połącz z bezowym ciastem.
Wyłóż dno tortownicy pergaminem. Wyłóż na nie ciasto i wyrównaj powierzchnię. Piecz w temp. 170°C około 35 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest suchy.
Wymieszaj żelatynę z 3 łyżkami wody. Gdy napęcznieje, podgrzej aby się rozpuściła. Ja to robię w mikrofali 30s/500W. Ubij mikserem schłodzoną śmietanę razem z cukrem pudrem waniliowym i waniliowym. Odłóż 2 łyżki do worka cukierniczego i wstaw do lodówki. Resztę delikatnie połącz z jogurtem. Wlej płynną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Nasącz biszkopt alkoholem i posmaruj grubą warstwą kremu. Posyp jagodami. Udekoruj bita śmietaną.
Jeśli chcesz aby twój tort dłużej zachował świeży wygląd, posmaruj jagody płynną żelatyną. W tym celu rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny w soku wyciśniętym z połowy cytryny. Dodaj jedną płaską łyżeczkę cukru pudru i wymieszaj.
Źródło: "Smaki i aromaty" z niewielką zmianą.