Tort groszkowy

Wczoraj zaprezentowaliśmy kolejny numer Magazynu KOCIOŁ. Mocno wiosenny, wręcz wczesnoletni, choć tworzony jeszcze kiedy za oknem trudno było wypatrzyć ciepły dzień. Jako twórcy (naczelna określiła nas matkami ojcami) jesteśmy z siebie bardzo dumni. Stworzyliśmy coś naprawdę niesamowitego. Ten numer jest wyjątkowy - koniecznie musicie tam zajrzeć (klik)...
Jako bohaterowie numeru występują groszek i rabarbar. Mój wkład w groszkowe przepisy to ten tort. Nietypowy składnik, jakim jest groszek, nadaje ciastu przepiękny odcień zieleni, który w połączeniu z bielą śmietany daje niezwykły efekt. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania.
I jeszcze ciekawostka... Tort z motywem zielonego groszku jest bardzo popularny w kulturze anglosaskiej i przygotowywany jest dla nowo narodzonego dzieciątka...
Tort z zielonego groszku
SKŁADNIKI NA CIASTO:(tortownica o średnicy 22 cm)
SKŁADNIKI NA KREM:
Tort z zielonego groszku
Jako bohaterowie numeru występują groszek i rabarbar. Mój wkład w groszkowe przepisy to ten tort. Nietypowy składnik, jakim jest groszek, nadaje ciastu przepiękny odcień zieleni, który w połączeniu z bielą śmietany daje niezwykły efekt. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania.
I jeszcze ciekawostka... Tort z motywem zielonego groszku jest bardzo popularny w kulturze anglosaskiej i przygotowywany jest dla nowo narodzonego dzieciątka...

SKŁADNIKI NA CIASTO:(tortownica o średnicy 22 cm)
- 250 g mąki pszennej
- 275 g świeżego lub mrożonego groszku
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka i sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- Groszek obgotuj kilka minut, odcedź na sicie i przelej zimną wodą. Zmiksuj na gładkie puree i ostudź.
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
- Utrzyj masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku i po łyżce puree groszkowego oraz wyciśnięty sok z cytryny.
- Do utartej masy wsyp mąkę z proszkiem, sól, sok oraz skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
- Masę podziel na trzy części i upiecz kolejno w formie o średnicy 22 centymetry. Każdy blat piecz około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, powinien być suchy. Wystudź.
- Ostudzone blaty przełóż kremem, Udekoruj.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka i sok z połowy cytryny
- Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodawaj po łyżce cukier i mascarpone oraz startą skórkę i sok wyciśnięty z cytryny.
