Tort Dwa Michały

Tort Dwa Michały

                    Ten dzień. Osiem lat temu, jedna decyzja i jesteś. Jesteś ze mną osiem lat. Kwitniesz, rozwijasz się, zmieniasz. Uczę się wraz z Tobą - pieczenia, gotowania, fotografowania. Teraz jestem z Tobą rzadziej, doglądam, czasami karmię nowym wpisem, ale stoję w miejscu. Nie ma weny i czasu, bo są sprawy ważne i ważniejsze. Jednak jestem i będę, bo jesteś mój i będziesz. Dziękuję za te osiem lat. Mój blogu. :)

Dziękuję Wam Wszystkim kochani za to, że jesteście :*.

Z okazji ósmych urodzin Majanowego Pieczenia, a także z okazji moich "kolejnych 18" urodzin mam dla Was tort michałkowy. Jest pyszny, mocno rumowy, o smaku czekoladowych cukierków, które ubóstwiam od wieków (wolę te klasyczne). Dwie masy - biała i klasyczna, do tego podpieczone orzeszki, dużo rumu, bardzo słodki, ale bardzo smaczny, idealny na takie okazje.


Dziękuję Wam :****

Źródło przepisu: Moje Wypieki

Zdjęcie - Tort "Dwa Michały" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort "Dwa Michały" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na jasny biszkopt:

*5 jajek
*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
*3/4 szklanki mąki pszennej
*1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki wymieszać i przesiać, odstawić.

Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, ubijając po każdym dodaniu. Po kolei dodawać żółtka, dalej ubijając. 

Mąki wsypać do masy jajecznej. Powoli i delikatnie, by masa nie opadła, wmieszać je szpatułką. W surowej masie nie powinno być widocznej suchej mąki.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Delikatnie przelać masę biszkoptową, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. 

Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić go (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić (w formie).

Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy (oddzielając boki nożykiem od formy), przekroić na 4 równe blaty biszkoptowe (najpierw wzdłuż na pół, następnie każdą część raz jeszcze na pół). 

Krem michałkowy jasny:

*300 ml śmietany kremówki 36%
*pół szklanki pełnego mleka w proszku
*250 g białej czekolady
*125 g serka mascarpone, schłodzonego
*120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)
*2 łyżki rumu

W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości. Dodać połamaną w kostki czekoladę i rum. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Jeśli temperatura mikstury się obniży i czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. 

Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy (dla pewności można ją przecedzić przez sitko), odstawić do wystudzenia. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do  mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Dodać schłodzone mascarpone i - zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać. 

Masę schłodzić w lodówce, do momentu przygotowania klasycznego kremu michałkowego.

Krem michałkowy klasyczny:

*300 ml śmietany kremówki 36%
*pół szklanki pełnego mleka w proszku
*250 g mlecznej czekolady
*125 g serka mascarpone, schłodzonego
*120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)
*2 łyżki rumu

W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości. Dodać połamaną w kostki czekoladę i rum. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Jeśli temperatura mikstury się obniży i czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. 

Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy (dla pewności można ją przecedzić przez sitko), odłożyć do wystudzenia. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do  mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Dodać schłodzone mascarpone i - zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać. 

Masę schłodzić w lodówce, tylko do momentu lekkiego zgęstnienia.

Do naponczowania biszkoptu:

*1/3 szklanka wody
*1/3 szklanki ciemnego rumu

Wymieszać.

Dodatkowo do dekoracji tortu:

*6 białych 'Michałków'
*6 klasycznych 'Michałków'
*ok. 170 g orzeszków ziemnych (niesolonych), podpieczonych i posiekanych

Wykonanie

Pierwszy z blatów biszkoptowych położyć na paterze. Naponczować 1/4 mieszanki rumowej. Na wierzch wyłożyć połowę białego kremu michałkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem, naponczować 1/3 pozostałej mieszanki rumowej. Na blat wyłożyć połowę klasycznego kremu michałkowego, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i naponczować go połową pozostałego alkoholu. Na wierzch wyłożyć resztę masy michałkowej jasnej i wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym. Naponczować go resztą alkoholu. Pozostałą klasyczną masę michałkową wyłożyć na wierzch tortu, wyrównać. Część masy bardzo cienką warstwą wysmarować boki tortu. 

Wysypując orzeszki na dłoń, przykładać je do boków tortu, przyklejając. 'Michałki' posiekać na drobne kawałki i udekorować nimi wierzch tortu.

Schłodzić.

Tort najlepiej smakuje wyjęty z lodówki na 30 minut przed podaniem (jak zmiękną kremy).

Smacznego :)

Zdjęcie - Tort "Dwa Michały" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort "Dwa Michały" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort "Dwa Michały" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów