Tort czekoladowy z kremem czekoladowym

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym Zdjęcie - Tort czekoladowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po dłuższej przerwie znów się odnalazłam i zapraszam wszystkich czytelników na nowe, sprawdzone przepisy potraw kulinarnych, niech będą dla Was inspiracją do wykorzystania w domowym zaciszu.

Tym razem przygotowałam pyszny tort czekoladowy z przepysznym kremem czekoladowym.

Wykonanie tortu czekoladowego jest na bazie czekoladowego biszkoptu z likierem czekoladowym i mocno czekoladowym kremem, całosć ozdobiona ulubionymi owocami.

Zachęcam do przepisu na tort czekoladowy z kremem czekoladowym.

 

Zdjęcie - Tort czekoladowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki  na tort czekoladowy z kremem czekoladowym

Składniki na biszkopt:

5 jajek /osobno białka i żółtka/

160 g drobnego cukru

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu rumowego

3 łyżki oleju roslinnego lub masła roztopionego

160 g mąki tortowej

3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao ciemnego

1 szklanka mocnej herbaty lub kawy + 3 łyżki rumu – do nasączenia biszkoptu

 

Zdjęcie - Tort czekoladowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na krem czekoladowy:

500 ml smietany kremówki 30%

250 g serka mascarpone

100 g czekolady gorzkiej 70%

4 łyżki ciemnego kakao

2 łyżki likieru czekoladowego

160 g cukru pudru lub drobnego cukru

oraz:

owoce sezonowe /truskawki, maliny…/

kilka trufli czekoladowych

listki swieżej mięty

 

Zdjęcie - Tort czekoladowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort czekoladowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie tortu czekoladowego z kremem czekoladowym

Wykonanie biszkoptu:

Białka z solą ubić przez chwilę, następnie dodawać w małych porcjach cukier nie przerywając ubijania.

Dodać po jednym żółtku i za każdym dodaniu miksować.

Następnie tłuszcz i ekstrakt rumowy.

Całosć zmiksować do otrzymania puszystej jednolitej masy.

Mąkę z proszkiem i kakao przesiać.

Dodać na trzy razy do zmiksowanej masy i wymieszać ręcznie do całkowitego połączenia składników.

Formę tortową 24-26 cm – spód wyłożyć papierem, obręcz posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.

Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i piec 170′ C przez 45 minut lub do suchego patyczka.

Zaraz po upieczeniu zwolnić obręcz i studzić na kratce odwrócony.

Zimny biszkopt przekroić na 3 równe krążki.

Nasączyć herbatą lub kawą z dodatkiem ciemnego rumu.

 

Zdjęcie - Tort czekoladowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie kremu czekoladowego:

Smietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek i ponownie ubić. Zostawić 3-4 łyżki białej masy.

Czekoladę rozpuscić w kąpieli wodnej, wystudzić i wymieszać razem z kakao i likierem czekoladowym do otrzymania jednolitej masy.

Blaty czekoladowe oraz w około tortu posmarować kremem czekoladowym.

Wierzch wyłożyć białą masą smietanową. Udekorować owocami i truflami czekoladowymi oraz listakami swieżej mięty.

Smacznego 🙂

Podobne wpisy

« poprzedni wpis

Kategorie przepisów