Tort czekoladowy z bezą i lemon curd

 Tort czekoladowy z bezą i lemon curd

Dokładnie pięć lat temu założyłam tego bloga. 5 października 2009 roku napisałam pierwszą notkę powitalną :) Nigdy do tej pory nie świętowałam „urodzin” bloga, ba, przeważnie zapominałam o tej dacie. Teraz pomyślałam sobie, że jednak pięć lat to całkiem sporo czasu i fajny powód do małego świętowania :)
Zakładając bloga, byłam mocno początkującą osobą w kuchni. Wiele rzeczy robiłam pierwszy raz. Przez te pięć lat sporo się nauczyłam. Moja pasja do gotowania jeszcze bardziej się zwiększyła, a w tak zwanym międzyczasie pojawiła się druga – fotografia. Od nieudolnych fotek „cykanych” na szybko telefonem komórkowym, po znacznie bardziej przemyślane stylizacje i kadry zdjęć robionych lepszym sprzętem (choć ciągle do ideału mi sporo brakuje...).
Cały czas uczę się i nabywam nowych umiejętności – zarówno w kwestii gotowania, jak i fotografii. I uwielbiam to :)

A ponieważ rzadko zdarza mi się piec torty – dziś trafiła się niezłą okazja, by go zrobić. Tort składa się z czekoladowego ciasta i bezowych blatów przełożonych lemon curd, czyli kremem cytrynowym. Całość została obłożona bitą śmietaną. Tort jest obłędnie pyszny – czekolada, słodka beza i kwaskowata masa doskonale razem współgrają.
Samo przygotowanie jest niestety dość pracochłonne, ale pracę można sobie rozłożyć w czasie. Bezy i lemon curd można śmiało przygotować 1-2 dni wcześniej. Składanie tortu najlepiej zrobić na krótko przed podaniem, aby bezy pozostały chrupiące.

Zdjęcie - Piąty rok bloga :) Tort czekoladowy z bezą i lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
TORT CZEKOLADOWY Z BEZĄ I LEMON CURD
ciasto:
3 jajka,
180g mąki,
120g cukru pudru,
120ml oleju,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
100g gorzkiej czekolady,
1 łyżka kakao

beza:
2 białka z dużych jaj,
100g cukru pudru

krem:
1,5 porcji lemon curd (przepis)*

dodatkowo:
200ml śmietanki kremówki (lub 500ml, jeśli chcemy obłożyć cały tort),
1 czubata łyżka cukru pudru,
płatki migdałowe do dekoracji

Blaty bezowe: Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim dwa okręgi o średnicy takiej samej jak tortownice (u mnie 18cm). Na narysowane okręgi nałożyć pianę równą warstwą. Piec w 100 stopniach przez 1,5 godziny. W drzwiczki pieca można włożyć np. trzonek drewnianej łyżki, tak by wilgoć mogła się wydostawać przez szczelinę.
Upieczone bezy zostawić do wystudzenia. Jeśli mają być przechowywane dłużej, po wystygnięciu owinąć je w folię aluminiową, żeby nie łapały wilgoci z powietrza.

Ciasto: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wlać olej, zmiksować, dodać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Wsypać do masy i krótko zmiksować – tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Jeśli na górze ciasto zrobiło się wypukłe albo popękane, ściąć je na równo, po czym przekroić na trzy równe blaty.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder (1 łyżkę na 200ml śmietanki lub 2,5 łyżki na 500ml).

Jeden blat ciasta położyć na paterze. Posmarować ¼ kremu cytrynowego, nałożyć blat bezowy, kolejną porcję kremu, ciasto, krem, bezę, krem i na koniec ostatni blat ciasta. Wierzch udekorować bitą śmietaną i posypać płatkami migdałowymi.


* składniki na lemon curd należy pomnożyć przez 1,5, czyli odpowiednio 3 jajka, półtorej cytryny itd.)


(inspiracja: „Złota Księga Czekolady” z moimi zmianami)

Zdjęcie - Piąty rok bloga :) Tort czekoladowy z bezą i lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Piąty rok bloga :) Tort czekoladowy z bezą i lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów