Tort czekoladowo-wiśniowy

Tort czekoladowo-wiśniowy


Zdjęcie - Tort czekoladowo-wiśniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ Imieniny mojego męża zazwyczaj obchodzimy przez dwa kolejne weekendy. Są więc także dwa torty. Jeden już opisałam, a ten dzisiejszy , podobnie jak w ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą. Tort jest dość wysoki i może nie zmieścić się w klasycznej tortownicy. Ja wykorzystuję w takich przypadkach specjalną obręcz do tortów, ale można z powodzeniem nadsztukować zwykłą tortownicę paskiem foli aluminiowej.”
Zdjęcie - Tort czekoladowo-wiśniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tort czekoladowo-wiśniowy
Składniki :
Tortownica o śr. 24 cm

Ciasto:
125g mąki
125g masła
125g cukru
3 jajka
1 łyżka kakao
50 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

Warstwa wiśniowa:
500g wiśni bez pestek (u mnie mrożone)
65g cukru
50g skrobi kukurydzianej
szczypta cynamonu
skórka otarta z połowy cytryny

Warstwa śmietanowo-jogurtowa
500ml śmietany kremówki o zaw. tł. 30%
340g jogurtu greckiego light
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
50ml wody
2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)

Ponadto:
50ml likieru wiśniowego do nasączenia ciasta
3 łyżki startej gorzkiej czekolady do dekoracji

Utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysta masę. Dodawać kolejno jajka cały czas ucierając. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy. Wlać mleko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 30 minut. Sprawdzić w środku patyczkiem czy się upiekło.
Wyjąć i zostawić w tortownicy do wystudzenia. Zimne przekroić w poziomie na pół.

Rozmrozić wiśnie. Wymieszać z cukrem, cynamonem, skórką cytrynową i zagotować. Skrobię kukurydzianą rozprowadzić wodą i wlać do gotującej masy. Ponownie zagotować cały czas mieszając.

Ułożyć jeden krążek ciasta na paterze. Zapiąć wokół niego obręcz tortownicy. Skropić połową likieru wiśniowego i rozsmarować na nim masę wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Zostawić na godzinę aby masa zastygła.

Ubić dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę z zagęstnikiem wsypując powoli 1,5 łyżki cukru pudru. Dwie łyżki przełożyć do worka cukierniczego i wstawić do lodówki. Pozostałą śmietanę połączyć z jogurtem i pozostałym cukrem pudrem.

Namoczyć żelatynę w wodzie. Podgrzać do rozpuszczenia i dodać do masy śmietanowej. Wymieszać.
Wierzchni krążek ciasta nasączyć pozostałym likierem wiśniowym i przykryć warstwą kremu śmietanowego. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa zastygła.
Gotowy tort posypać startą czekoladą i udekorować bitą śmietaną.

Kategorie przepisów