Tort cytrynowy z lemon curd i miętą

Tort cytrynowy z lemon curd i miętą

 




Zdjęcie - Tort cytrynowy z lemon curd i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTort cytrynowy z konfiturą cytrynową, kremem lemon curd, nasączony syropem cytrynowym.
Konfiturę przygotowałam dzień wcześniej. Biszkopt, kremy i dekoracje zrobiłam następnego dnia.
Tort jest zrobiony bez cukru na ksylitolu.

Składniki i przygotowanie tortu cytrynowego z lemon curd i miętą:

KONFITURA CYTRYNOWA

Składniki:

4 bio cytryny

1/2 szklanki ksylitolu

1/2 szklanki wody

szczypta szafranu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Cytryny dobrze umyć, zalać wodą i gotować 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Wystudzone pokroić delikatnie na ćwiartki (są bardzo miękkie) wyjąć pestki jeśli są i pokroić w paseczki. Do garnka wlać wodę i ksylitol, dodać szafran i pokrojone cytryny. Zagotować i dusić pod przykryciem 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dusić bez niej do 30 minut mieszając od czasu do czasu.Można je dodatkowo rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków jeśli skórki nie rozgotowały się dobrze. Przełożyć gorące do wysterylizowanych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli mają być przechowywane dłużej trzeba je poddać pasteryzacji.


Zdjęcie - Tort cytrynowy z lemon curd i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

BISZKOPT Z KSYLITOLEM

Składniki

4 jaja ( temperata pokojowa)

100 g mąki orkiszowej

75 g ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Biszkopt wypiekać w formie 18 cm. Wypiekałam w obręczy cukierniczej regulowanej. Na dno położyłam papier do pieczenia a brzeg wysmarowałam tłuszczem ponieważ ciasto biszkoptowe do niej przywiera. Jeśli pieczesz w swojej sprawdzonej tortownicy nie smaruj rantu.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać w dużej misie i dodawać do ubitej piany po łyżce ksylitolu. Następnie dodać żółtka i chwilę ubijać ( 2-3 minuty), dodać sypkie składniki i wymieszać dokładnie ale delikatnie trzepaczką. Przelać do formy i piec 30 minut w 160 st. C. Po całkowitym wystudzeniu wyjąć z formy.

 

LEMON CURD Z KSYLITOLEM

Składniki:

1 cytryna

1 jajo

1 żółtko

50 g ksylitolu

skórka otarta z jednej cytryny

50g masła

Przygotowanie

Wszystkie składniki oprócz masła przełożyć do garnka i wymieszać najlepiej trzepaczką sprężynową lub zwykłą, postawić na średnim ogniu i wymieszać dokładnie a kiedy będzie parować dodać masło pocięte w mniejsze kawałki i energicznie wymieszać w gotujący się krem. Aby szybciej wystudzić przełączyć do garnka z zimną wodą.

 

KREM CYTRYNOWY Z MASCARPONE

Składniki:

1 opakowanie sera mascarpone 250 g

lemon curd ( z przepisu powyżej)

Przygotowanie:

Ser mascarpone przełożyć do lemon curd ( ten sam garnek) i wymieszać.

 

SYROP CYTRYNOWY

Składniki

5 plastrów cytryny

1 szklanka wody

1/3 szklanki ksylitolu

 

Przygotowanie:

Składniki syropu umieścić w garnku i zagotować ok. 10 minut. Cytryny będą do dekoracji. Syrop przelać do szklanki i uzupełnić do pełna ciepła lub zimną ale przegotowaną wodą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

 

SKŁADANIE TORTU

Pociąć biszkopt na blaty. Dolny blat nasączyć syropem cytrynowym i posmarować konfiturą cytrynową. Nasączyć środkowy blat syropem z dwóch stron i położyć na pierwszy blat. Na wierzch wyłożyć cytrynowy krem i znów przykryć nasączonym od spodniej strony blatem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Na wierzch tortu położyć wcześniej ugotowane w syropie cytryny oraz listki mięty.


Zdjęcie - Tort cytrynowy z lemon curd i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów