Tort cytrynowy


Tort cytrynowy:
- 3 blaty biszkoptowe
- 2 szklanki mleka
- ¾ szklanki soku z cytryny
- skórka otarta z 3 cytryn
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 370 g miękkiego masła
- sok z jednej cytryny
- ¾ szklanki wody
- ¼ szklanki wódki
- 2 czubate łyżki cukru
Krem:W garnku zagotowuję 1 szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka mieszam z mąką, jajkami i skórką z cytryny, dokładnie miksuję. Wlewam mieszaninę do gotującego się mleka z cukrem, doprowadzam do wrzenia, gotuję do zgęstnienia, cały czas miksując. Gotową masę budyniową studzę,Do zimnej masy budyniowej, ciągle miksując, dodaje sok z cytryny.Masło ubijam na puszystą masę, stopniowo dodaje masę budyniowąNasączenie blatów:Do miski wlewam sok z cytryny, wodę, wódkę, dodaję cukier i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.Tort:Z kremu odejmuję ok 4-5 łyżek kremu do dekoracjiBlat biszkoptowy układam na paterze, nasączam go 1/3 mieszanki do nasączenia blatów. Na blat wykładam połowę pozostałego kremu, rozsmarowuję nie dociągając kremu do brzegów blatu biszkoptowego. Na krem układam drugi blat i lekko dociskam. Nasączam, wykładam krem, blat (dociskam), nasączam.Tort dekoruje odłożonym kremem i elementami zaplanowanej dekoracji.Przed podaniem chłodzę w lodówce ok 2 h.
Smacznego
*Przepis pochodzi stąd.