Tort borówkowo - truskawkowy

Tort borówkowo - truskawkowy

Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowych wypieków. Tort borówkowo truskawkowy zrobiłam właśnie na jedną z nich. Owoce, śmietana i mascarpone jak zwykle się sprawdziły.
Zdjęcie - Tort borówkowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki: Biszkopt 80g mąki pszennej, 80g mąki ziemniaczanej, 120g cukru, 4 jajka, 6 łyżek ciepłej wody, łyżeczka proszku do pieczenia, 
Krem 250g mascarpone, 300ml schłodzonej śmietany 30%, 100g borówek, łyżka cukru pudru, 
+ pół szklanki wody łyżeczka cukru, 150g borówek, 200g truskawek
Zdjęcie - Tort borówkowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort borówkowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort borówkowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort borówkowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy wodę i proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, wszystko razem powoli mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 30 minut.
Czekając, aż ciasto ostygnie zabieramy się za przygotowanie kremu. Borówki myjemy, blendujemy i z dodatkiem łyżeczki cukru podgrzewamy na małym ogniu, aż uzyskamy dżem. Mascarpone miksujemy ze schłodzoną śmietaną i cukrem pudrem do czasu otrzymania gęstej masy. Następnie dzielimy ją na dwie części. Do połowy dodajemy wcześniej przygotowany, ostudzony dżem z borówek i miksujemy by wszystko dokładnie się połączyło.
Chłodne ciasto rozcinamy na pół przy pomocy nitki. Przed nałożeniem kremu, biszkopt skrapiamy roztworem wody z cukrem. Do środka nakładamy krem borówkowy, a na brzegach warstwy układamy ciąg borówek. Krem i owoce przykrywamy kolejnym biszkoptem, który również skrapiamy i nakładamy na niego biały krem. Tort dekorujemy truskawkami i pozostałymi jagodami.
Zdjęcie - Tort borówkowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów