tort bezowy ze śmietaną

tort bezowy ze śmietaną

czyli tak zwana Beza Pavlova. zrobiłam ją, z okazji urodzin swoich :)

trudność wykonania? względna. koszt - niepowalający. smak - poezja!

Zdjęcie - tort bezowy ze śmietaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis znalazłam TUTAJ, wykonałam nawet względnie zgodnie z instrukcjami. względnie :)

składniki "beza, czyli ciasta spód"

  • 4 białka
  • 20-25 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • masło do formy

składniki "krem, czyli ciasta góra"

  •     4 żółtka
  •     2 łyżki cukru kryształu
  •     150 ml śmietany kremówki
  •     15 ml sherry (które zastąpiłam syropem wiśniowym, z racji, że wśród zaplanowanych spożywających były trzylatki)
  •     25 dag serka mascarpone
  •     40 dag owoców (truskawek, malin, jeżyn, jagód i porzeczek - albo, jak ja - pokrojone w kostkę brzoskwinie, ananasy, i nektaryny)

przygotowanie:

włączyć piekarnik, ustawić w nim temperaturę 140 stopni, i zostawić do nagrzania się. w tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder, a na sam koniec delikatnie - acz dokładnie - dodajemy i mieszamy mąkę kukurydzianą i ocet winny.

na blasze kładziemy papier do pieczenia, na papierze - rysujemy okrąg o średnicy 23-25 cm.

Zdjęcie - tort bezowy ze śmietaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

na okrąg wykładamy ubitą pianę (ok 3/4 masy), a z pozostałej 1/4 stawiamy kleksy na brzegach - mają "trzymać" krem w ryzach :) 

całość wsuwamy do piekarnika (BEZ TERMOOBIEGU!). pieczemy ok 50 minut, po czym wyłączamy piekarnik i nie zaglądamy do niego, tylko zostawiamy bezę na kolejne 4-6h (ja zostawiłam na całą noc i jeszcze kawałek następnego dnia).

jak już beza się piecze, bierzemy się za przygotowanie kremu.

ucieramy żółtka z połową cukru, z drugą połową cukru ubijamy kremówkę. śmietanę mieszamy z żółtkami, dodajemy mascarpone i sherry (albo syrop wiśniowy :D), mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki.

na bezę wykładamy tuż przed podaniem (żeby ciasto nie nasiąkło kremem, i nie ma co się o resztki i przechowywanie martwić - wszystko znika do ostatniego okruszka :D), na krem wykładamy owoce.

jemy ze smakiem :)

uwaga techniczna: śmietanę przed ubiciem na krem dobrze schładzamy. ja zrobiłam z takiej lekko schłodzonej, i krem wyszedł nie do końca sztywny, tylko rozlewający się. walorów smakowych nie stracił wcale, natomiast w kategorii "wygląd" to wysokiej lokaty ten deser by nie zajął :) natomiast z porządnie schłodzonej śmietany krem wychodzi jak brzytwa :)

Zdjęcie - tort bezowy ze śmietaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów