Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami
Zdjęcie - Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Truskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. Do tego lekko kwaśny pieczony rabarbar, z nutką wody różanej dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej mięty ogrodowej. Tak właśnie wyobrażam sobie smak kolorowego i słodkiego dzieciństwa! A Wasze jak smakowało? ;)
Zdjęcie - Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blaty bezowe (na 4 sztuki o średnicy ok. 20 cm):
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny. Gotową pianę wyłóż na 2 blachy pokryte papierem do pieczenia z uprzednio narysowanymi okręgami. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez 70-80 minut. Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku.

Pieczony rabarbar:
  • 3-4 laski rabarbaru
  • 100 g cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka wody różanej

Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny, wodą różaną i zasyp cukrem. Włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale nie zacznie się jeszcze rozlatywać. Odstaw do wystudzenia.
Zdjęcie - Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z mascarpone, dodając pod koniec miksowania cukier puder.

Dodatkowo:
  • 500 g świeżych truskawek
  • garstka listków świeżej mięty

Truskawki umyj, odetnij szypułki poprzekrawaj na połówki lub na ćwiartki, jeśli są większe. Kilka możesz zostawić w całości, posłużą później za dekorację na wierzchu tortu.
Przed samym podaniem: blaty bezowe przekładaj kolejno bitą śmietaną, rabarbarem, miętą oraz truskawkami. Całość możesz również polać pozostałym syropem z rabarbaru. Podawaj natychmiast.

Zdjęcie - Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów