Tort bezowy z kremem kawowym i jeżynami II

Tort bezowy z kremem kawowym i jeżynami II

Zdjęcie - Tort bezowy z kremem kawowym i jeżynami II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort bezowy z kremem kawowym i jeżynami II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort bezowy z kremem kawowym i jeżynami II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, intensywnie kawowy krem oraz bita śmietana i duża ilość jeżyn, które przełamują słodycz bezy.
Tort jest doskonały więc koniecznie wypróbujcie!

SKŁADNIKI:
beza:
5 białek
200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
krem:
400 ml śmietanki 30%
250 mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kawy mielonej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
dekoracja:
200 ml śmietanki kremowej
usztywniacz do śmietany
jeżyny, truskawki

Beza:
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim po 2 okręgi o średnicy około 20 cm (ja odrysowałam miseczkę).
Białka ubij na sztywno, i ciągle miksując stopniowo dodawaj cukier puder. Na koniec wlej sok z limonki i wmieszaj skrobie ziemniaczaną.
Masę białkową delikatnie wyłóż na narysowane koła.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl piekarnik i tak pozostaw bezy do wystygnięcia.
Krem:
Śmietankę ubij pod koniec wsypując cukier puder. Następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec wsyp kawę mieloną i wlej likier. Wymieszaj.
Krem wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Ostudzone bezy wyjmij z piekarnika i delikatnie odklej papier do pieczenia. Jedną bezę ułóż na paterze lub spodzie okrągłej tortownicy, nałóż na nią 3/4 kremu i przykryj drugim krążkiem bezowym, lecz do góry dnem (płaska część na wierzchu).
Nałóż resztę kremu i udekoruj owocami.

SMACZNEGO:)

Zdjęcie - Tort bezowy z kremem kawowym i jeżynami II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów