Torcik truflowy z truskawkami
            Witam wszystkich moich czytelników po przerwie wakacyjnej. Długie to było rozstanie z Wami, ale powroty są zawsze miłe.
Na powitanie przygotowałam wymownie pyszny torcik pełen smaków czekoladowych i owocowych. Truflowy torcik pachnący czekoladą, kawą i rumem.
Bajeczny deser dla każdego miłośnika czekolady. Zapraszam ?

Składniki na ciasto:
- 150 g gorzkiej czekolady 70%
 - 150 g masła w temp. pokojowej
 - 150 g drobnego cukru
 - 3 jaja
 - 4 żółtka
 - 4 białka
 - 125 g mąki tortowej
 
Składniki na krem czekoladowy:
- 250 ml smietany kremówki 30%
 - 200 g gorzkiej czekolady
 - 4 żółtka
 - 4 łyżki cukru
 - 2-3 łyżki ciemnego rumu
 
Składniki na poncz:
- 1 szklanka mocnej kawy
 - 2 łyżki ciemnego rumu
 
oraz:
- 160 g świeżych truskawek lub malin
 - loki czekoladowe
 



Wykonanie:
- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub nad parą, odstawić do lekkiego wystudzenia.
 - Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodać 3 całe jajka i 4 żółtka.
 - Ubijać mikserem i stopniowo dodać rozpuszczoną czekoladę.
 - Następnie dodać przesianą mąkę na dwa razy i wymieszać do połączenia się składników.
 - Białka ubić na sztywno i zaraz delikatnie połączyć z mieszaniną.
 - Formę tortową o średnicy 22-24 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką – nadmiar usunąć.
 - Przełożyć ciasto do formy i piec w temp. 180 st. C przez 35-45 minut.
 - Następnie pozostawić w formie do wystudzenia.
 - Zimne ciasto przekroić na 2 równe warstwy lub 1.
 - Nasączyć ponczem kawowo-rumowym i przełożyć kremem czekoladowym oraz posmarować wierzch tortu.
 - Przed podaniem udekorować truskawkami, lokami czekoladowymi i truflami.
 
Wykonanie kremu czekoladowego:
- Żółtka utrzeć z cukrem w misce nad parą do zgęstnienia.
 - Smietanę podgrzać, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia czekolady.
 - Następnie wlać do utartych żółtek.
 - Zmiksować i schłodzić .
 
