Torcik mleczny z truskawkami

Torcik mleczny z truskawkami

Torcik, który wyszedł mi zupełnie przez przypadek. Bo biszkopt wyrósł za wysoki, bo niespodziewanie dostałam jeszcze truskawki itp. Masa należy do moich ulubionych ponieważ zawiera mleko w proszku. Lubicie? Jeśli tak to ten torcik posmakuje Wam na 100%. Jest to moja inauguracja wakacji. Zasłużonych, jak w żadnym wcześniejszym roku:)

Zdjęcie - Torcik mleczny z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru

Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka. Przesiać obie mąki  z proszkiem. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć masę na tortownicę o średnicy 21 cm i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 części.

Składniki na nasącz:)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na masę:

  • pół kostki miękkiego masła
  • 2  szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki żelatyny
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki truskawek
  • pół szklanki cukru

Truskawki pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło utrzeć z cukrem Dodawać na przemian jogurt i mleko w proszku. Dodać żelatynę i pokrojone truskawki i wszystko dokładnie wymieszać. Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć w tortownicy, nasączyć i wyłożyć masę. Przykryć drugim nasączyć i wyłożyć resztę masy. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów