Torcik kawowy

Torcik  kawowy

Na szczególną okazję jaką może być Nowy Rok polecam przepyszny torcik kawowy. Istotą tego ciasta jest delikatna masa z serka mascarpone połączona ze słodką śmietanką i rozpuszczoną kawą. Biszkopt nasączyłam nalewką kawową a cały torcik obsypałam krokantem ale można też użyć płatków migdałowych. Ciasto jest delikatne, nie zapychające i nie da się skończyć na jednym kawałku.

Zdjęcie - Torcik  kawowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.

Składniki na nasącz:

Wszystkie składniki wymieszać. Można też biszkopty nasączyć samą kawą.

Składniki na masę:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4  łyżki nalewki kawowej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Ubić serek z cukrem, powoli dodawać schłodzoną śmietankę oraz kawę. Ubijać do momentu aż masa będzie jednolita. Nie może być zbyt rzadka dlatego sugerowałabym stopniowe dodawanie śmietanki. Tak przygotowaną masą smarować nasączone biszkopty i składać w tort. Posmarować masą także boki i wierzch i  posypać dowolna posypką.

Smacznego:)

Kategorie przepisów