Torcik czekoladowy

Torcik czekoladowy
Zdjęcie - Torcik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Torcik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po upieczeniu ciasteczek została mi cała szklanka białek i szukałam czegoś „specjalnego”, do czego mogłabym je wykorzystać. Z pomocą przyszła mi książka Moje Wypieki i doskonały przepis Dorotuś na lekki torcik orzechowo -czekoladowy z suszonymi owocami. Mascarpone z nutellą całowicie urzekło moje dziecko… Tort jest prosty, szybki, pięknie wygląda i naprawdę jest pyszny!Koniecznie spróbujcie! Przepis jest idealny więc cytuję za autorką.

SKŁADNIKI:
ciasto:
6 białek
3/4 szklanki drobnego cukru
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
50 g posiekanych drobno suszonych fig (dałam skórkę pomarańczową)
50 g suszonej żurawiny
50 g startej na tarce czekolady gorzkiej
50 g startej na tarce czekolady mlecznej
szczypta soli
krem:
250 g serka mascarpone
6 łyżek nutelli
2 łyżki Cointreau, lub innego likieru cytrusowego

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać cukier, dalej ubijając. Wsypać zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć do niej całą masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wystudzić.
Wszystkie składniki na krem wymieszać.
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Z wierzchu można przyozdobić wiórkami czekolady.

Zdjęcie - Torcik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Torcik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami pf button both Torcik czekoladowy

Kategorie przepisów