
Najlepsze ciasto na upalne dni. Pyszne, chłodne i bez dużego nakładu pracy. Nie licząc czasu na stygnięcie budyniu, jego wykonanie zajmuje jedynie około 20 minut. To ciasto - to wyśmienity deser z delikatnym biszkoptowym spodem i brzoskwiniowo-bananową masą, pokrytą delikatną bitą śmietaną i bezami. Polecam :)
Składniki na spód:
- 200 g pokruszonych biszkoptów
- 100 g masła
Masa owocowa:
- 0,75 l soku bananowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 700 g dojrzałych brzoskwiń
Wierzch:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 70-100 g bezy
Biszkopy dokładnie pokruszyć (najlepiej za pomocą blendera). Masło roztopić i dodać do biszkoptów. Wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie na nim rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna (fot.1).
Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
Brzoskwinie obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić (fot.2). Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz.
Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta (fot.3), bezy pokruszyć i posypać ciasto (fot.4). Przechowywać w lodówce.
Źródło (z niewielkimi zmianami):
malacukierenka.pl
drukuj przepis