Topinambur z piekarnika


Topinambur, czyli bulwa słonecznika bulwiastego pochodzi z Ameryki Północnej. Jego nazwa pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Delikatnie orzechowa bulwa jest wspaniałym uzupełnieniem diety, wspomaga odporność. Topinambur daje wiele możliwości wykorzystania w kuchni. Na surowo jest soczysty i chrupki, w smaku podobny do kalarepki, trochę do białej rzepy, zaś ugotowany smakiem przypomina karczocha. Zmienia swoje smaki w zależności od metody obróbki. Ta niecodzienna osobliwość kulinarna czyni z niegoo wykwintny dodatek do dań w ekskluzywnych restauracjach. Warto włączyć go do swojej diety, bo to dobra odskocznia od monotonnych warzyw, którymi nasz rynek jest zasypany.

Składniki:

topinambur
garść orzechów włoskich
2 łyżki oleju
tymianek
sól, pieprz
czerwona cebula-opcjonalnie
Wykonanie:
- obrany i osuszony topinambur osuszyć w papierowym ręczniku. Pokroić na plastry. Im grubsze plastry pokroisz, tym dłużej będzie pieczenie. Obtoczyć w oleju z przyprawami. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi
- piec w 200`C 15-20 minut .Smaczneg!
cytryny, ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza.