tołpyga z porami i pomarańczowym pieprzem

tołpyga z porami i pomarańczowym pieprzem
Przepisów na rybki ciąg dalszy. Tym razem trafiło na tołpygę - nigdy wcześniej jej nie jadłam. To rybka z rodziny karpiowatych ale smak zupełnie niebłotnisty jak to bywa z poczciwym karpiem. Rybka delikatna, filet ma troszkę ości ale tylko w jednej "linii" i łatwe do wyjęcia.

Tołpyga z porami i pomarańczowym pieprzem
  • 2 filety z tołpygi po 150-200g
  • sól
  • pieprz pomarańczowy
  • kilka plasterków cytryny
  • odrobina oliwy
  • 2 pory
  • 0,5 szklanki różowego wina
  • masło
Zdjęcie - tołpyga z porami i pomarańczowym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzygotowania zaczęłam od porów. Pokroiłam je w talarki, udusiłam na maśle i podlałam winem. Od czasu do czasu mieszając poczekałam do odparowania wina. Rybki oprószyłam sola i pomarańczowym pieprzem i ułożyłam w naczyniu do zapiekania skropionym oliwą. Na wierzchu znalazły się plasterki cytryny i też troszkę oliwy. Rybki zapiekłam jednocześnie z pomidorkami koktajlowymi - 20 minut w 180 stopniach. Na talerze wyłożyłam ciepłe pory, na to rybkę. Podałam z ryżem - pycha!

Zdjęcie - tołpyga z porami i pomarańczowym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów