Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką

Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką

To tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką to kolejny spontaniczny przepis, który powstał w mojej kuchni. Siedząc na home office, zamarzył mi się lunch w azjatyckim stylu. Jednak przerwa była dość krótka, a w lodówce poza już lekko zmarszczoną papryką i resztką tofu w zasadzie pustka. Ale jak się okazuje, mając w spiżarni kilka azjatyckich sosów i przypraw, można wyczarować naprawdę smakowite danie praktycznie z niczego. Czym prędzej obtoczyłem więc tofu w skrobi i obsmażyłem na patelni, aby uzyskać chrupiącą skórkę, a następnie przygotowałem warzywa i połączyłem całość z marynatą inspirowaną koreańskim przepisem na dubu jorim. Tofu w słodko-kwaśnym sosie podałem z ryżem i prosty lunch w niecałe pół godziny gotowy!

Zdjęcie - Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką

Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut 

SKŁADNIKI

Tofu z papryką:

  • 1 kostka wędzonego tofu (ok. 200 g)
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • olej sezamowy do smażenia

 

Sos słodko-kwaśny:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka koreańskiej pasty paprykowej gochujang (lub opcjonalnie płatków chili)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego (lub winnego, np. jabłkowego)
  • 3 łyżki miodu, syropu z agawy lub klonowego (lub 2 łyżki cukru)
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

 

Do podania:

  • ugotowany na sypko ryż
  • łyżeczka prażonej cebulki lub sezamu
  • szczypiorek (biała część)

PRZYGOTOWANIE

  1. Tofu pokrój w kostkę lub plasterki i obtocz w skrobi ziemniaczanej.
  2. Usmaż je na złoto na rozgrzanym oleju, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. W woku lub patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć cebulę posiekaną w piórka. Smaż na złoty kolor. 
  4. Kolejno dodaj pokrojone w dużą kostkę papryki i smaż, aż zmiękną.
  5. W osobnym naczyniu połącz wszystkie składniki sosu, dokładnie je mieszając.
  6. Do warzyw wrzuć usmażone tofu i wlej sos. Całość gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie dodaj sól do smaku.
  7. Danie podawaj z ugotowanym ryżem i posyp prażoną cebulką lub sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcie - Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów